Pagini

vineri, 6 mai 2016

Analiza valorilor mobiliare pentru investitorul profan (II)

   Analiza acţiunilor ordinare

   Din păcate, pare a fi aproape imposibil să-ţi dai seama dinainte care prognoze individuale sunt demne de încredere şi care au mari şanse de a se dovedi greşite. În principiu, acesta este motivul pentru care fondurile de investiţii îşi diversifică foarte mult portofoliul. Căci este fără îndoială mai bine să te concentrezi asupra unei acţiuni despre care ştii că se va dovedi foarte profitabilă decât să-ţi diluezi rezultatele numai de dragul diversificării. Nu se procedează însă aşa din cauză că lipseşte siguranţa.

   Factorii care influenţează rata capitalizării
   Majoritatea lor vor determina rata capitalizării care poate varia extrem de mult, în funcţie de "calitatea" emisiunii de acţiuni.

1. Perspectivele generale pe termen lung
*Părerea unanimă a celor de pe Wall Street cu privire la viitorul unui anumit sector este de regulă fie prea optimistă, fie prea pesimistă. Şi mai rău, acest consens este extrem de încurajator tocmai când acţiunile sunt supraevaluate la maximum şi extrem de deprimant tocmai când ele sunt foarte ieftine. Exemplul cel mai recent ni-l oferă, bineînţeles, acţiunile firmelor din domeniul tehnologiei de vârf şi al telecomunicaţiilor, care au atins maxime-record când viitorul a părut foarte promiţător, în 1999 şi 2000, după care s-a prăbuşit pe tot anul 2002.

2. Managementul
Pe Wall Street se vorbeşte mult pe această temă, dar cu puţin folos. Până când nu se vor găsi şi nu se vor aplica criterii obiective, cantitative şi suficient de sigure  de competenţă managerială, influenţa acestui factor va continua să fie neclară.

3. Forţa financiară şi structura capitalului
Acţiunille unei companii cu un mare excedent de disponibilităţi şi fără alte obligaţii de plată în afara acţiunilor ordinare reprezintă în mod evident o investiţie mai bună (la acelaşi preţ) decât cele care oferă acelaşi profit pe acţiune, dar aparţinând unor companii care au contractat importante împrumuturi bancare şi au emis titluri superioare.

4. Plata dividendului
Una dintre dovezile cele mai convingătoare ale calităţii superioare o constituie plata neîntreruptă a dividendelor vreme de mai mulţi ani la rând. Noi credem că plata continuă a dividendelor cel puţin în ultimii 20 de ani este un factor important care influenţează pozitiv evaluarea calităţii companiei. De fapt, s-ar putea ca investitorul defensiv să fie îndreptăţit să-şi limiteze achiziţiile la firmele care îndeplinesc acest criteriu.

5. Rata actuală a dividendului
Prin aceasta se înţelege distribuirea a circa două treimi din profitul lor mediu, exceptând faptul că, în ultima perioadă, când s-au obţinut profituri mari, iar cererea inflaţionistă de capital a crescut, proporţia resectivă a avut o tendinţă de scădere.

    De exemplu, acţiunile unei companii secundare obişnuite, cu un profit anticipat mediu de 3 dolari şi un dividend anticipat de 2 dolari pot fi evaluate la de 12 ori profitul la de 18 ori dividendul, ajungându-se în ambele cazuri la valoarea de 36.

Ratele de capitalizare ale acţiunilor în creştere

VALOAREA= PROFITUL ACTUAL (normal) X (8,5+ de două ori ritmul anual de creştere anitcipat)

Ritmul de creştere ar trebui să fie cel anticipat pentru următorii 7-10 ani.

   Potrivit "Regulii lui 72", la o dobândă de 10%, o sumă de bani îşi dublează valoarea în ceva mai mult de şapte ani, pe când la o dobândă de 7% ea se dublează în ceva mai mult de 10 ani. Când ratele dobânzilor sunt mari, suma de bani pe care trebuie să o puneţi deoparte în prezent pentru a ajunge la o anumită valoare în viitor este mai mică - deoarece acele rate ale dobânzilor o vor ajuta să crească mai repede. Astfel, creşterea ratelor dobânzilor în prezent determină scăderea valorii profiturilor sau dividendelor viitoare - deoarece alternativa plasării banilor în obligaţiuni a devenit mai interesantă.

ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București