joi, 4 iulie 2019

Piața de capital din SUA a oferit randamente mai bune decât alte active, în ultimii 40 de ani

Piața de capital din SUA a oferit o primă de risc semnificativă în raport cu alte clase de active, cum ar fi obligațiunile și cashul, și a livrat venituri peste inflație pe perioade mai lungi de investiții, potrivit unui raport din iunie al FTSE Russell, care marchează 40 de ani de la lansarea indicilor Russell.
Potrivit raportului, ultimii 40 de ani au fost caracterizați de un mediu macroeconomic relativ favorabil pentru acțiuni, cu o creștere robustă a PIB-ului, o inflație scăzută și scăderea ratelor dobânzilor. 
Performanța cumulată a pieței de acțiuni din SUA, reprezentată de indicele Russell 3000, în ultimii 40 de ani, ar fi ajuns la 77,33, de la 1 (în urmă cu 40 de ani), față de 23,47 pentru obligațiunile corporative americane, 16,30 pentru titlurile de stat SUA și 5,24 pentru titlurile de trezorerie americane cu scadența la trei luni (vezi grafic).
Analiza citată arată că randamentul suplimentar al acțiunilor față de obligațiuni a compensat riscul suplimentar pe care îl au investitorii care devin acționari, în comparație cu riscul luat de titularii datoriei unei societăți.
FTSE Russell menționează că, în mod evident, o perioadă de deținere mai lungă reduce riscul unor pierderi. Potrivit raportului, volatilitatea medie a perioadelor mai lungi scade substanțial, iar șansele de a obține o creștere a profitului cresc. Rentabilitatea medie anualizată pentru orizonturile de 20 de ani a fost de 10,8%, față de o rentabilitate medie de 11,6% pentru perioadele de deținere de cinci ani.
Din aceste perioade istorice de deținere, orice perioadă de deținere de 20 de ani ar fi produs câștiguri pozitive în 100% din timp în ultimii 40 de ani.
Perioadele de deținere de zece ani ar fi generat un randament pozitiv în 95% din timp, iar perioadele de cinci ani ar fi generat un profit pozitiv în 90% din timp.
Deși nu există nicio garanție că o viitoare perioadă de deținere de 20 de ani va produce, de asemenea, un randament pozitiv, această analiză confirmă faptul că perioadele de deținere mai lungi sporesc probabilitatea de profit.
Raportul notează că economia Statelor Unite a suferit o modificare, de la o bază industrială, la o orientare spre servicii: Cu patruzeci de ani în urmă, aproximativ jumătate dintre companiile Russell 3000 erau implicate în producția de materiale de bază, energie sau bunuri de capital. Astăzi, însă, aproximativ jumătate dintre companiile Russell 3000 sunt implicate în tehnologie, servicii de sănătate sau servicii financiare.