joi, 11 februarie 2016

Investitorul inteligent (comentariu la introducere)

   Această lucrare nu va spune cum să bateți piața. În schimb ea vă va învață trei lucruri esențiale:
-cum să reduceți la minimum probabilitatea de a suferi pierderi ireversibile,
-cum să sporiți la maximum șansele de a obține câștiguri viabile,
-cum să va controlați comportamentul auto distructiv care îi împiedică pe majoritatea investitorilor să-și valorifice la maximum potențialul.

   Graham accentuează în mod constant importanța evitării pierderilor - nu doar în capitolele 6, 14 și 20, ci și în avertismentele strecurate în toată lucrarea.
   Indiferent însă de cât de prudent sunteți, prețul plasamentelor dvs va scădea din când în când. Deși nimeni nu poate elimina acest risc, Graham vă va arăta cum să-l țineți sub control și cum să vă stăpâniți temerile.

   Investitor inteligent înseamnă pur și simplu să fii răbdător, disciplinat și dornic să înveți; trebuie de asemenea, să-ți poți tine în frâu sentimentele și să gândești cu capul tău. Acest gen de inteligență este o trăsătură care ține mai mult de caracter decât de creier.

   Pierderile cu adevărat teribile apar întotdeauna atunci când investitorul a uitat să se întrebe "cât valorează?". Principala problema a investitorului - și chiar cel mai mare dușman al său este probabil el însuși.

   Graham: "Perspectivele evidente de dezvoltare materială ale unui  domeniu nu se traduc în profituri evidente pentru investitori."
   În momentul în care toată lumea stabilește că un anumit domeniu este "în mod evident" cel mai propice investițiilor prețurile acțiunilor din acel domeniu ating un nivel atât de ridicat, încât randamentul acestora nu mai are unde sa se ducă decât în jos.

   Investitorul inteligent își dă seama că acțiunile devin mai riscante, nu mai puțin riscante, pe măsură ce prețul lor creste - și mai puțin riscante, nu mai riscante, pe măsură ce prețul lor scade. Investitorul inteligent se teme de o piață în creștere, căci aceasta face ca acțiunile să se vândă mai scump. Și invers (atâta vreme cât păstrați suficiente disponibilități pentru a face față cheltuielilor), ar trebui să vă fie pe plac o piață în scădere, căci aceasta face ca acțiunile să fie oferite din nou spre vânzare. De la această regulă face excepție doar un investitor aflat în faza avansată a retragerii din activitate, care este posibil să nu reușească să supraviețuiască unei piețe aflate într-o scădere de durată. Dar nici chiar un investitor în vârstă n-ar trebui să-și vândă acțiunile doar pentru că prețul lor a scăzut; această strategie nu numai că transformă pierderile consemnate pe hârtie în pierderi reale, dar îi și privează pe moștenitorii lui de posibilitatea de a plăti pentru acele acțiuni o taxă de moștenire mai mică.
      Deci fiți curajoși: moartea pieței în creștere nu este o veste proastă, așa cum crede toată lumea. Datorită scăderii prețului acțiunilor, acum este mult mai sigur - și mai logic - să faceți învestiții masive. Citiți mai departe și lăsați-l pe Graham sa va arate cum.


ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București