Pagini

miercuri, 10 februarie 2016

Investitorul inteligent (din prefaţă)

   În postările următoare voi scoate în evidență lucrurile, pasajele și ideile care mie mi s-au părut a fi cele mai interesante în manualul de investiții, asa cum l-am numit eu, Investitorul inteligent de Benjamin Graham.
     Pentru cei ce doresc sa aprofundeze lucrarea lui Ben Graham ii recomand cu caldura sa o achiziționeze de la editura C.H Beck.

   Lucrarea este prefațată de Warren Buffett care spune printre altele: "Ca sa investești cu succes o viata întreagă, nu-ți trebuie un coeficient de inteligenta extraordinar, idei de afaceri neobișnuite sau informații confidențiale. Îți trebuie o structura intelectuală sănătoasă de luare a deciziilor și capacitatea de a nu lăsa sentimentele sa corodeze aceasta structura. Cartea de față prescrie cu precizie și claritate structura adecvată. Dumneavoastră trebuie să vă stăpâniți sentimentele."

   În nota despre Benjamin Graham,  Jason Zwieg, cel care va completa cu comentarii capitolele cărții, amintea ca Graham n-a fost doar unul dintre cei mai pricepuți investitori care au existat vreodată; a fost și cel mai mare om care a reflectat la aspectele practice ale plasamentelor bursiere. Înaintea lui, agenții de investiții se comportau asemenea unei ghilde medievale, călăuzite în mare măsură de superstiții, supoziții și ritualuri secrete. "Analiza valorilor mobiliare" (Security Analysis) a lui Graham a fost manualul care a transformat acest cerc desuet într-o profesie modernă.
... Graham și-a elaborat propriile principii:
  • un pachet de acțiuni nu este doar un simbol sau un punct pe panoul electronic; este o participație la o afacere care exista efectiv, cu o valoare implicita care nu depinde de prețul acțiunilor.
  • piața este un pendul care oscilează continuu intre optimismul nefondat (care face ca acțiunile să fie prea scumpe) și pesimismul nejustificat (care le face prea ieftine). Investitorul inteligent este o persoana realista care vinde optimistilor si cumpara de la pesimisti.
  • valoarea viitoare a unei investitii financiare depinde de pretul ei actual. Cu cat este mai mare pretul pe care-l platesti cu atat va fi ma mic castigul pe care-l vei obtine.
  • oricat de atent esti, singurul risc pe care niciun investitor nu-l poate elimina niciodata este riscul de a se insela. Doar insistand pe ceea ce Graham numea "marja de siguranta"- niciodata sa nu platesti prea mult, indiferentcat de atragatoare pare a fi investitia poti sa reduci la minimum sansele de eroare.
  • secretul succesului financiar se găsește în tine însuti. Daca adopți o gândire critică, neluând de buna "realitatea" de pe Wall Street și făcând investiții cu răbdare și încredere, poți profita în mod constant chiar și de cele mai groaznice conjuncturi ale pieței în scădere. Prin disciplină și curaj, poți să nu lași ca starea de spirit a altor oameni să hotărască rezultatul financiar pe care-l obții. În cele din urmă, felul în care se comportă investițiile tale este mult mai important decât felul în care te comporți tu.
ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București