Pagini

duminică, 7 februarie 2016

Investitorul inteligent (intro)

   Nici o afirmație nu este mai adevărată și nu se aplica mai bine la Wall Street ca faimosul avertisment al lui Santayana: "Cei ce nu-și amintesc trecutul sunt condamnați sa-l repete."

   "Strategia plasamentelor constante" - principiul achiziției lunare regulate a unor acțiuni ordinare în orice împrejurare.

   Am făcut o deosebire fundamentala intre doua feluri de investitori cărora li se adresează această carte - cel "defensiv" și cel "întreprinzător".
   Investitorul "defensiv" (sau pasiv) va pune accentul în primul rand pe evitarea greșelilor grave sau a pierderilor. In al doilea rand, se va feri de eforturi, încurcături și nevoia de a lua frecvent decizii.
   Trăsătura determinanta a investitorului întreprinzător (activ sau agresiv) este disponibilitatea lui de a acorda timp și atenție selectării acelor titluri de valoare care sunt atât viabile, cat și mai atrăgătoare decât media.

   Două învățăminte pentru cititorii noștri:
1. Perspectivele evidente de dezvoltare materiala ale unui domeniu nu se traduc în profituri evidente pentru investitori.
2. Experții nu au metode sigure de selecție și concentrare asupra celor mai promițătoare companii din cele mai promițătoare sectoare de activitate.


   Principala problema a investitorului - și chiar cel mai mare dușman al sau este probabil el însuși.

   Obiceiul de a raporta ceea ce se plătește la ceea ce se oferă este o calitate inestimabila în investiții.

   Poate părea curios ca le vom sugera cititorilor noștri sa se limiteze la acțiuni care nu se vând cu mult peste valoarea activelor tangibile aferente lor- aceasta fiind una dintre principalele noastre cerințe. (Activele tangibile cuprind patrimoniul material al unei companii - precum proprietăți imobiliare, fabrici, utilaje, stocuri-, ca și disponibilitățile financiare - lichidități, plasamente pe termen scurt, creanțe. Dintre elementele care nu fac parte din categoria activelor tangibile amintim mărcile de fabrica, patentele, francizele, fondul de comerț și mărcile de comerț.
   Valoarea contabila, valoarea activelor tangibile, valoarea activelor nete, valoarea bilanțieră sunt sinonime ale valorii nete sau valorii totale a activelor materiale și financiare ale unei companii minus totalitatea pasivelor. Ea se poate calcula cu ajutorul datelor din bilanțurile care se găsesc în situația anuala și în cea trimestriala a companiei; din capitalul propriu se scad toate activele "nepalpabile" precum fondul de comerț și alte active intangibile. Suma obținută se împarte la numărul total al acțiunilor în circulație, rezultând astfel valoarea contabila pe acțiune. 



ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București