Pagini

marți, 16 februarie 2016

Investitorul şi inflaţia (comentariu)

   Eradicarea totală a inflației contravine interesului economic al oricărui guvern care împrumută cu regularitate bani.

   Invers, într-o perioadă cu deflaţie (sau scădere constantă a preţurilor) este mai avantajos să dai decât să iei bani cu împrumut - iată de ce majoritatea investitorilor ar trebui să păstreze cel puţin o mică parte a capitalului în obligaţiuni, ca formă de asigurare împotriva scăderii preţurilor.

   Vă puteţi consolida mijloacele de apărare împotriva inflaţiei investind şi în altceva, nu doar în acţiuni. De când a scris Graham ultima ediţie a acestei cărţi, investitorilor li s-au pus la dispoziţie două instrumente de combatere a inflaţiei.
   REIT. Trusturile de investiţii în proprietăţi imobiliare (Real Estate Investment Trust sau REITS pronunţat "riiţ") sunt companii ce posedă proprietăţi comerciale şi rezidenţiale, încasând chirie de pe urma lor.
   Îmbrăcând forma fondurilor mutuale imobiliare, REIT reuşesc să combată destul de bine inflaţia.

   TIPS. Titlurile de trezorerie protejate de inflaţie (Treasury Inflation - Protected Securities) sunt obligaţiuni guvernamentale emise pentru prima dată în SUA în 1997, a căror valoare creşte automat în momentul în care inflaţia creşte.

   Nu faceţi tranzacţii cu ele: TIPS pot fi volatile pe termen scurt, astfel încât ele merită să fie păstrate permanent. Pentru majoritatea investitorilor, alocarea a cel puţin 10% din fondul de pensie pentru TIPS este un mod inteligent de a păstra în siguranţă absolută o parte din bani, departe de ghearele lungi şi invizibile ale inflaţiei.

ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București