Pagini

miercuri, 27 aprilie 2016

Plasamentele în fondurile de investiţii

   Ajungem astfel la una dintre puţinele reguli foarte clare pe care trebuie să le respecte investitorii. Dacă vreţi să băgaţi bani în fondurile de investiţii, cumpăraţi câteva titluri la fondurile închise de investiţii cu un disagio cuprins , de pildă, întrre 10% şi 15% din valoarea activelor, în loc să plătiţi un adaos de circa 9% la valoarea activelor atunci când cumpăraţi la un fond deschis.

   Comentariu

   Iată ce scria  Warren Buffett în raportul său anual din 1996: "Majoritatea investitorilor, atât instituţionali, cât şi individuali vor constata că metoda cea mai bună de a investi în acţiuni ordinare este cea care apelează la un fond cu taxe minime, bazat pe un  indice. Cei care urmează această cale vor obţine în mod sigur rezulate nete (după deducerea taxelor şi cheltuielilor) mai bune decât marea majoritate a investitorilor profesionişti."

   Consultantul financiar Charles Ellis spune că "dacă nu eşti pregătit să rămâi căsătorit, nu trebuie să te căsătoreşti". Cu investiţiile în fonduri este la fel. Dacă nu eşti pregătit să rămâi la un fond vreme de cel puţin trei ani slabi, n-ar trebui să investeşti în el de la început. Răbdarea este cel mai puternicaliat al celui care investeşte într-un fond.

ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, Bucuresti