joi, 13 noiembrie 2014

GHIDUL INVESTITORULUI - Robert Kiyosaki

Ghidul investitorului - Robert Kiyosaki
editura Amaltea, 2002

Siguranța financiară și sărăcia
   Cu cât cineva caută mai înfocat siguranța financiară, cu atât mai mult va avea parte de sărăcie în viată. Siguranța financiara și sărăcia merg mâna în mâna. Iată de ce oamenii care caută siguranța oferită de o slujbă sau care caută anumite garanții sunt de regulă oamenii cu cele mai multe lipsuri materiale.
   Cu cât cineva caută mai multă siguranță financiară, cu atât pierde din vedere ocaziile pentru a face bani. O asemenea persoană vede doar o singură fațetă a monedei. De aceea caută cu mai multă ardoare aceasta siguranță, cu atât pierde ocazia de a vedea și cealaltă fațetă a monedei.
Warren Buffet: <Nu face învestiții diversificate! Puneți toate ouăle într-un singur coș și păzește coșul cu atenție!>

Investițiile sunt un plan, nu un produs sau o procedură
Procesul de îmbogățire devine un proces automat... dacă ai un plan bun și dacă îl respecți cu strictețe. Investițiile implică un plan bine conceput și sunt un proces monoton, plictisitor și chiar mecanic de îmbogățire. 

O carte extraordinară pentru oamenii care cred că investițiile sunt un proces dificil 
   Cartea lui James P. O'Shaughnessy, Afacerile de succes de pe Wall Street: Ghidul celor mai bune strategii de investiție din toate timpurile, conține dovezile științifice și matematice potrivit cărora un sistem de investiții pasiv sau mecanic învinge în cele mai multe cazuri un sistem de investiții creat de oameni... chiar de investitori de profesie (manageri de fonduri).
   O'Shaughnessy distinge două metode fundamentale de luare a unei decizii:
1. Metoda clinică sau intuitivă ce se bazează pe cunoștințe, experiență și logică;
2. Metoda cantitativă sau actuarială ce se bazează numai pe relațiile demonstrate matematic prin nenumărate exemple de date și informații.
   O'Shaughnessy a descoperit că cei mai mulți investitori preferă metoda intuitivă în luarea unei hotărâri privind investițiile. În cele mai multe cazuri investitorul care a folosit metoda intuitivă a greșit sau a fost înfrânt de metoda mecanică. El îl citează pe David Faust, autorul cărții Limita rationamentului stiintific care scrie <Judecata umană este mult mai limitată decât credem noi>. Asta înseamna că -indiferent dacă nu ști nimic despre procedeul alegerii acțiunilor- îi poți învinge totuși pe așa -zișii profesioniști dacă urmezi o metoda de investiție pur mecanică, non-intuitivă. Exact cum a spus tatăl bogat: <Este un proces automat>. Sau se mai poate spune ca dacă gândești mai puțin, câștigi mai mulți bani fără prea mult risc și fără prea multe griji.
   Alte idei interesante sunt:
1. Cei mai multi investitori preferă experiența personală în locul faptelor sau datelor certe, fundamentale. Ei preferă din nou intuiția în locul realității.
2.  Cei mai multi investitori preferă formule complicate în locul celor simple.
3. Cea mai bună regulă pentru investiții este să urmezi calea cea mai simplă. "Noi complicam lucrurile și mai tare, mergem înainte ca o turmă, ne îndrăgostim de povestea pe care o auzim despre anumite acțiuni, ne lăsăm conduși în deciziile pe care le luăm de propriile noastre sentimente, cumpărăm și vindem în funcție de anumite ponturi și bănuieli și abordam investițiile fără a avea o bază fundamentală sau o strategie ferm concepută".
4. "Investitorii din instituții spun că iau decizii obiective fără să se implice emoțional, dar nu este deloc așa.
5. Drumul spre investițiile de succes implică studiul aprofundat al rezultatelor obținute pe termen lung și găsirea unei strategii sau a mai multor strategii care să dea rezultate. Apoi urmați calea respectivă. "Trebuie să acordăm o atenție deosebită rezultatelor pe care le obținem după alegerea strategiilor și nu acțiunilor în sine".
6. De fapt în ultimii 46 de ani, se atestă faptul că cele care au adus investitorilor cei mai multi bani sunt acțiunile cu capital mic din cadrul companiilor care au un capital mai mic de 25 de milioane de dolari.

     Găsiți o formulă și urmați-o cu strictețe
    Sfatul Tatălui Bogat - "Găsește o formula care să te îmbogățească și urmează-o cu strictețe. Nu trebuie să fii om de știința ca să fii bogat. Nu ai nevoie de pregătire universitară, de o slujbă bine plătită sau de bani în sine ca să demarezi o investiție. Nu trebuie decât să știi ce vrei, să ai un plan bine definit și să-l urmezi cu strictețe."

    Deci cum să găsiți planul potrivit?
   Când este vorba de bani, mulți oameni suferă singuri în tăcere. Cu siguranță că părinții lor au procedat la fel. Pe parcursul procesului de dezvoltare a planului vostru, veți întâlni noi membri ai echipei voastre financiare, care va vor ajuta să vă realizați visele financiare.
    Membrii ai echipei financiare pot fi:
1. proiectantul planului financiar
2. bancherul
3. expertul contabil
4. avocatul
5. agentul de bursa
6. contabilul
7. agentul de asigurări
8. îndrumătorul care a avut succes în viață.

   Regulile de baza ale procesului de investiție
 
 Regula de bază nr. 1
Regula investițiilor numărul 1 este să știi întotdeauna pentru ce fel de venit muncești. Exista trei feluri de venit:
   1. Venit câștigat prin muncă: este un venit rezultat de obicei de pe urma unei slujbe sau dintr-un anume gen de muncă. Pentru a-i da definiția cea mai cunoscută, este un venit rezultat de pe urma unui stat de plată.
   2. Venit sub formă de portofoliu: este un venit rezultat de obicei din hârtii de valoare, precum acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale etc.
   3. Venit pasiv: este un venit rezultat de obicei din proprietăți.

   Regula de bază nr. 2
   Regula de bază numărul 2 este să convertești venitul rezultat de pe urma unui ștat de plată în venit sub forma de portofoliu sau în venit pasiv cât mai eficient posibil

   Regula de baza nr.3
   Regula de bază numărul 3 pentru investiții este să-ți păstrezi venitul provenit de pe urma unui stat de plată cumpărând titluri financiare prin intermediul cărora să convertești acest venit în venit pasiv sau venit sub forma de portofoliu.
   Regula de bază nr. 4
   Regula numărul 4 consta în faptul că investitorul constituie în final activul sau pasivul.
   Regula de bază nr. 5
   Regula de bază numărul 5 este că un investitor adeverat este pregătit pentru orice eventualitate. Un non-investitor încearcă să prevadă toate evenimentele. Investițiile care te pot face bogat apar numai pentru foarte puțin timp - câteva clipe de negocieri sau o mică ocazie ce ți se deschide în cale o dată la o sută de ani, cum se întâmplă în cazul proprietăților. Dar indiferent cât durează ocazia respectivă, dacă nu ai armele necesare, precum: educația și experiența sau excesul de bani, ocazia -dacă este bună - va trece pe lângă tine.
   Regula de bază nr. 6
   Regula de bază numărul 6 pentru investiții este următoarea: dacă esti pregatit, ceea ce înseamnă că ai educația și experiența necesare, și dai peste o afacere bună - vei găsi banii care îți trebuie sau banii te vor gasi pe tine. Afacerile profitabile trezesc în oameni sentimentul de lăcomie. Și nu folosesc cuvântul lăcomie în sens negativ.
   
   Regula de bază nr. 7
   Este o regulă care implică abilitatea de a evalua riscul și profitul.

    De ce investițiile nu sunt riscante?
   Vocabularul financiar este unul dintre stâlpii de bază ai procesului de investiție, în special dacă vrei să fii un investitor indestructibil, un investitor intern și un investitor bogat.

Regulile de bază:
NU MUNCI NICIODATĂ PENTRU BANI! 
ÎNVAȚĂ SĂ LOCALIZEZI OCAZIILE PROFITABILE, NU SLUJBELE! 
ÎNVAȚĂ SĂ CITEȘTI DECLARAȚIILE FINANCIARE!

   Cunoștințele din domeniul financiar sunt fundamentale pentru principiul de bază al investiției. Când studiez situația financiară a unei afaceri pătrund în cele mai ascunse colturi ale ei. Astfel îmi dau seama daca afacerea respectiva este sau nu bine consolidata, dacă este prospera sau nu.
   Simpla privire aruncată asupra unei declarații financiare îmi arată trei lucruri:
I. Studiez fiecare rând în parte și încerc să-mi dau seama ce s-a greșit sau ce pot eu să fac pentru a îndrepta lucrurile și pentru a repune afacerea pe făgașul ei normal,
II. Când urmaresc o investiție, o plasez pe declarația mea financiară ca să vad cum și unde se potrivește. Trebuie să văd ce impact are declarația financiară a afacerii respective, a acțiunilor, a fondurilor mutuale, a obligațiunilor sau a proprietății asupra propriei mele declarații financiare. Vreau să fiu sigur că investiția respectivă imi va aduce exact  ce vreau eu sa-mi aduca.
Cunoscandu-mi bine situatia financiara, stiu ce se va intampla daca imprumut bani pentru a cumpara o investitie si imi dau seama de impactull de durata al acestui fapt pus in balanta cu venitul si cu  fluxul de bani necesar platii datoriilor
III. Trebuie sa stiu daca investitia pe care vreau sa o fac este sigura si imi va aduce bani. Daca nu-mi va aduce bani, ce rost ar avea s-o mai cumpar? Ar fi un lucru riscant.

Sa faci numai investitii care aduc bani. Sa nu investesti niciodata cu intentia de a pierde bani si apoi sa te multumesti cu o scutire de taxe! Faci investitii pentru un singur motiv: sa castigi bani.
Investițiile presupun oricum un factor de risc pentru ca tu sa mai faci investitii prin care pierzi bani.
Trebuie sa faci investitii pentru un singur motiv: sa obtii active care sa transforme venitul obisnuit din statele de plata in venit pasiv sau sub forma de portofoliu. Aceasta transformare a unei forme de venit in alta forma de venit este principalul obiectiv al unui investitor adevarat.
Asadar, tatal bogat nu era preocupat de pretul unor actiuni sau al unei proprietati. Era preocupat mai mult de operatiunile de functionare ale investitiei respective, operatiuni pe care le studia in declaratia financiara.

Ce face un investitor?
Investitorul profesionist trebuie sa mearga cu gandul mai departe de fluctuatiile pretului investitiilor. Un investitor complex citeste cifrele ca sa obtina situatia financiara exacta si vede lucruri care ii scapa unui investitor de rand.
Investitorul sofisticat trebuie sa observe impactul legilor guvernamentale, ale codurillor de impozitare, al legii corporatiilor, al legii afacerilor si al legii conabilitatii.
Dar daca investesti ceva din timpul tau pentru a invata meandrele actiunilor din spatelescenei, vei gasi ocaziile propice de investitie, ce-ti vor aduce o avere imensa.

Care este lectia?
Tatal bogat m-a invatat sa numar pana la 10 daca eram suparat sau pana la 100 daca eram furios. Dupa ce ma linisteam, nu spuneam decat un simplu "imi cer scuze" si nu mai aruncam vina asupra nimanui. Daca dau vina pe altcineva, inseamna ca ii confer o adevarata putere persoanei respective. Daca imi asum responsabilitatea pentru cele intamplate inseamna ca invat o lectie pe care -evident- trebuia s-o invat. Daca mint, acuz, justific sau contest, nu invat nimic.

Greselile de astazi
Nu conteaza cat de mult creste pretul investitiei tale la bursa, ci cat de mult scade. Investitorii adevarati trebuie sa fie pregatiti sa profite, dar sa si invete atunci cand lucrurile nu urmeaza la bursa fagasul pe care doresc sa-l urmeze. Cel mai bun lucru despre care te invata piata bursiera este cum sa inveti din greselile pe care le-ai facut.

winston churchill-
 succesul este capacitatea de a trece de la un esec la altul 
fara sa-ti pierzi entuziasmul.

Definitia notiunii de bogatie
Revista Forbes defineste o persoana ca fiind bogata daca are un venit de 1 milion de dolari si o avere neta de 10 milioane de dolari. Tatal bogat are o definitie si mai dura - o persoana bogata trebuie sa aiba 1 milion de dolari venit pasiv, care trebuie sa-i parvina mereu indiferent daca lucreaza sau nu, si 5 milioane de dolari in active, nu in valoare neta. Valoarea neta poate fi mai usor manipulata, fiind mai greu da controlat. El considera ca daca nu-ti poti pastra o rata de 20% din capitalul investit, nu esti un investitor adevarat.

Pretul pentru atingerea telului tatalui meu bogat este fixat prin prisma celor 3E: Educatie, Experienta, Exces de bani. In completare sunt cei 5D: Deziderat, Devotament, Dorinta, Date, Dolari.

Ghicitoarea referitoare la regula 90/10
 Cum completati coloana activelor daca nu cumparati active?
-Planul tau de investitie care implica punerea deoparte a 20.000$/an pentru a face investiții cu ei este o idee foarte buna. Dar întrebarea mea este: ideea de a cumpăra active cu bani este o idee care te încadrează în regula 90/10 sau este o idee specifica unui investitor de rand?
-Vreți sa spuneti ca este mai bine sa creezi active in coloana activelor decat sa cumperi active cu bani, lucru pe care il fac cei mai multi oameni?

 Henri Ford: 
"Gandirea este cea mai grea activitate, 
motiv pentru care foarte putini oameni indraznesc s-o abordeze" 
si acest lucru explica de ce te alegi doar cu 10% din bani in cazul in care faci ce fac 90% din investitori.
Pentru nivelul planurilor de obtinere a sigurantei financiare si a comfortului va recomand si eu sa cumparati aceste active. Investiti in active precum: actiuni care se vand la pret mare si fonduri mutuale foarte bine administrate! Dar daca visati sa deveniti un investitor foarte bogat, se pune urmatoarea intrebare: "Sunteti dispusi sa creati propriile voastre active in loc sa cumparati activele altora?". Daca raspunsul este NU atunci - cum am mai spus- puteti consulta multe carti si programe educationale care v-ar putea invata cum sa achizitionati intr-o maniera inteligenta.
Asa cum a spus tatal bogat "Ce rost are sa castigi o gramada de bani daca nu sti cum sa-i pastrezi?". Investitiile sunt modul prin care oamenii inteligenti isi pastreaza banii.

Ce fel de investitor vrei sa devii?
Sunt investitori care cumpara active si investitori care creeaza active. Daca vrei sa dezlegi ghicitoarea referitoare la regula 90/10, trebuie sa devii ambele genuri de investitor. Trebuie sa stii cumsa creezi active, dar si cum sa cumperi active.
Investitorul de rand nu este in general constient de aceste doua procese diferite si nu se pricepela nici unul dintre ele. Investitorul de randnu are nici macar un plan scris de forma.

Daca vrei sa te incadrezi in randurile celor 10% din investitorii care castiga 90% din bani, va trebui sa cladesti o structura de afaceri pentru ideile tale creatoare.
Chiar daca intelegi procesul prin care ideile tale se pot transforma in milioane, sa nu uiti niciodata ca ideile marete evin averi fabuloase doar daca persoana din spatele ideii respective vrea cu adevarat sa devina cineva. Este adesea greu sa mergi mai departe daca toti cei din jurul tau iti spun "Nu poti sa faci asta". Trebuie sa ai un spirit puternic atunci cand propria ta constiinta iti sopteste cuvintele "Nu poti sa faci asta". Dar asta nu inseamna ca te arunci inainte complet orb, ignorand ideile bune sau proaste ale prietenilor tai sau ale propriei constiinte.

Investitorul calificat
Oamenii care opereaza doar ca investitori "fundamentali" fara sa ia in considerare si latura tehnica a pietei bursiere, nu au reusit sa obtina un succes prea mare. In aceasta piata "salbatica", unde cei care isi asuma cele mai multe riscuricastiga, oamenii cumpatati si deosebit de precauti pierd de obicei in nebunia numita bursa.
"Necazul dorintei de a te imbogati rapid fara sa-ti asiguri ajutorul unei parasute este ca vei cadea mai repede in gol fara putinta de redresare. Faptul ca reusesc o data sa castige niste bani in mod rapid ii face pe oameni sa creada ca sunt niste genii in domeniul financiar cand ei sunt de fapt niste simpli ignoranți".
"Nu poti prezice directia pe care o va lua bursa, dar este important sa fim pregatiti indiferent de ea."
"Piata bursiera pare sa fie adesea in crestere continua-lucru care ii face pe oameni sa devina multumiti de situatia lor, creandu-le o stare de completa inactivitate  si inertie prosteasca. Pe de alta parte, se intampla mereu si reversul medaliei- piata bursiera poate sa fie intr-o continua scadere ceea ce ii face pe oameni sa uite ca tocmai acestea sunt momentele prielnce unei imbogatiri reale. De aceea, trebuie sa devii  un investitor calificat".
Diferența dintre un om bogat si un om sarac nu consta doar in suma de bani pe care o castiga fiecare. Diferenta consta in stapanirea cat mai buna a cunostintelor financiare si in importanta pe care o acorda acestora. Cu alte cuvinte, oamenii saraci acorda foarte putina atentie si importanta cunostintelor financiare indiferent de suma pe care o castiga. Oamenii care nu au cunostinte financiare nu pot sa-si transforme ideile in active. In loc sa creeze active, ei creeaza pasive tocmai datorita acestei lipse de cunostinte financiare.

Cand faci investitii astazi, una dintre cele mai importante strategii la care ma gandesc inainte de a porni la drum este cea pe care eu o numesc "strategia de iesire".
Nu uita ca atunci cand cumperi active si te bucuri din plin de achizitia ta, exista intotdeauna cineva care stie mai multe lucruri despre active si care ti le va vinde cu bucurie precum le cumperi tu.

Pastrarea unei minti lucide in timpul unei stari de criza financiara provocate de prabusirea bursei este calitatea cea mai importanta a investitorului calificat. Si in plus, prabusirea bursei constituie momentul prielnic pentru a e imbogati.

Investitorul sofisticat
Oamenii bogati nu vor sa detina nimic, ei vor sa controleze totul si fac asta prin intermediul companiilor si societatilor in comandita.


Investitorul intern
Un manager, un director sau un actionar care detine 10% sau mai mult din actiunile unei companii, emise de stat si cumparate de public se poate numi un investitor intern.
Sa devenim investitori interni. Aceasta cale de investitie reduce factorii de risc si mareste castigurile.

In "Afacerile de succes pe Wall Street", James P. O'Shaugnesy analizeaza castigurile aduse de diferite tipuri de investitii prin transformarea lor in piata de capital. El demonstreaza faptul ca actiunile care se vand la pret mic aduc mai multe castiguri decat celelalte categorii.
Aproape ca toate castigurile mari provin din actiuni care se vand la pret mic, actiuni care au capital de piata sub 25milioane$. Problema este ca aceste actiuni nu se pot incadra in fondurile mutuale ca sa poti investi in ele si sunt greu de gasit de investitorul de rand.

Nu face o afacere doar pentru 200mii $
Daca te hotarasti sa incepi o afacere, nu o face doar pentru 200mii$! Riscul este prea mare pentru o suma atat de mica. Incearca sa te orientezi spre o suma mult mai mare - spre milioane sau poate chiar mliarde, caci altfel n are nici un rost sa mai incepi vreo afacere. Dar daca te hotarasti sa pui bazele unei afaceri, trerbuie sa apelezi la spiritul tau intreprinzator.
Nu exista un intreprinzator sau un om de afaceri care sa stie meserie in adevaratul sens al cuvantului, dar care sa fie sarac. Exista doctori care sunt foarte buni meseriasi, dar care sunt saraci sau contabili care isi cunosc meseria, dar care sunt saraci. Dar in cazul unui om de afaceri care isi cunoaste foarte bine meseria nu se poate spune ca este sarac - nu exista asa ceva- daca este profesionis, atunci este invariabil un om de afaceri bogat.

De ce sa incepi o afacere?
Sunt trei motive pentru care vrei sa incepi o afacere,in afara de acela de a crea active. Iata cele trei motive:
1.ca sa-ti asiguri excesul de bani
2.ca s-o poti vinde
3.daca pui bazele unei afaceri, o poti oferi publicului.

Pentru a deveni om de afaceri de succes, tatal bogat a mai adaugat cateva trasaturi, cum ar fi:
1. perspicacitatea: capacitatea de a vedea ceea ce altora le scapa
2. curajul: capacitatea de a porni la actiune in ciuda indoielilor ingrozitoare
3. creativitatea: capacitatea de a gandi in perspectiva
4. capacitatea de a face fata criticilor: nici o persoana care a obtinut succes nu a fost scutita de critici
5. capacitatea de a amana obtinerea castigului imediat: este dificil sa inveti sa amani obtinerea unui castig imediat pe termen scurt in favoarea unui castig pe termen lung.

Cheia marilor averi
TRIUNGHIUL P-I este ghidul care te ajuta sa-ti transformi ideile in active
 1. Misiunea: ca sa aiba succes, mai ales la inceput, o afacere trebuie sa aiba o misiune spirituala, dar si o misiune de afaceri;
2. Echipa: o afacere este un joc de echipa. Problema care se pune in cazul in care joci acest joc in cadranele A si L este faptul ca joci singur impotriva unei echipe.

Administrarea fluxului de numerar
Sa stii cum sa-ti administrezi fluxul de numerar este o conditie fundamentala daca vrei sa obtii succes in cadranele P si I.

Administrarea generala a banilor
Pentru a fi siguri ca puteti face repede  un imprumut, daca este nevoie, studiati mereu cu atentie RATA LICHIDITATII=raportul dintre active si pasive trebuie sa fie cel putin 2:1 si
COEFICIENTUL DE LICHIDITATE=raportul dintre activele lichide si pasivele curente care trebuie sa depaseasca 1:1

Analiza investitiilor
Cifrele iti spun adesea o poveste. Daca inveti sa citesti declaratiile financiare, atunci vei putea sa vezi ce se petrece dincolo de usile inchise ale unei companii sau investitii.
De retinut ca economisirea banilor nu este o investitie.

     Rapoartele financiare ale unei companii
1.Procentul marjei brute=vanzari-costuri marfuri vandute/ vanzari
Daca brutul nu exista, nu exista nici netul. Cu cat marja bruta este mai mare ,cu atat este mai bine.

2.Procentul marjei operationale nete=CIDI/vanzari
Procentul marjei operationale nete iti spune care este profitul net al operatiunilor afacerii inainte de a lua in calcul impozitele si cheltuielile. CIDI inseamna castiguri inainte de dobanzi si impozite sau vanzari minus toate cheltuielile suportate de afacerea respectiva, fara sa includem costurile de investitii (dobanzi, impozite, dividende).
Raportul dintre CIDI si VANZARI se numeste procentul marjei operationale nete. Afacerile care au acest procent mai mare sunt fara indoiala mult mai puternice decat cele care au acest procent mai mic.

3.Parghia de exploatare=contributie/costuri fixe
"Contributie" este un termen care denumeste Marja bruta (vanzari-costul marfurilor vandute)- Costurile variabile (toate costurile care nu sunt costuri fixe sunt variabile si variaza in functie de vanzari).
Costurile fixe includ toate vanzarile si toate costurile generale si de administrative, care sunt fixe si nu variaza in functie de numarul vanzarilor. De exemplu, costurile mainii de lucru referitoare la personalul angajat permanent si costurile legate de serviciile vietii tale zilnice sunt in general considerate costuri fixe. Unii denumesc aceste costuri "cheltuieli generale".

4.PARGHIA FINANCIARA= TOTAL CAPITAL IMPLICAT/ CAPITALUL ACTIONARILOR
Total capital implicat=datorii si capital net
Totalul capitalului implicat inseamna valoarea contabila a tuturor dobanzilor care justifica datoriile. Asadar, daca ai o datorie de 50000$ si capitalul actiunilor tale este tot de 50000$ parghia financiara va fi la nivelul 2 (sau impartiti 100000$ la 50000$).

5.PARGHIA TOTALA=PARGHIA DE EXPLOATARE X PARGHIA FINANCIARA
Riscul unei afaceri consta in aceasta operatie de inmultire a parghiei de exploatare cu parghia financiara.
Parghia totala iti spune care este impactul total pe care l-ar avea o anumita schimbare in afacerea respectiva asupra proprietarilor capitalului (actiuni obisnuite sau parteneri cu raspunderi totale). Daca tu esti proprietarul afacerii si te afli astfel in interiorul afacerii- detii controlul, cel putin in parte, asupra Parghiei totale a afacerii.
Daca studiezi piata bursiera, Parghia totala te va ajuta sa te hotarasti daca vrei sau nu sa investesti. De obicei, companiile americane conduse intr-o maniera conservatoare (negociate public) mentin parghia totala sub nivelul 5.

6.COEFICIENT DE INDATORARE=PASIVELE TOTALE/CAPITAL TOTAL
Coeficientul de indatorare se refera la raportul dintre cota de finanțare din exterior (pasive totale) și cota de finantare din interior (capital total). Cele mai multe afaceri încearcă sa mențină raportul de unu la unu sau mai jos.
In general, cu cat coeficientul de indatorare este mai mic, cu atat este mai conservatoare structura financiara a companiei.

7.COEFICIENTUL DE LICHIDITATE=ACTIVE LICHIDE/PASIVE CURENTE
RATA DE LICHIDITATE=CAPITALURI CIRCULANTTE(active curente)/ PASIVE CURENTE

COEFICIENTUL DE LIICHIDITATE/RATA LICHIDITATII trebuie sa fie 2/1
Coeficientul de lichiditate și rata lichidității iți spun dacă o anumita companie are sau nu destule active lichide ca să-și plătească pasivele pentru anul următor. Daca o companie nu are destule active curente să-și acopere pasivele curente, acesta este un semn ca respectiva companie se confrunta cu anumite probleme.Pe de alta parte , raportul de 2 la 1 dintre coeficientul de lichiditate și rata lichidității este un raport cat se poate de adecvat.

8.RENTABILITATEA CAPITALULUI ACTIONARILOR=VENI NET/ CAPITAL ACTIONARI OBISNUITI
Acesti indicatori trebuie folositi in functie de analiza intregii afaceri si a domeniului de activitate pa care il are. Comparand aceste rapoarte pe o perioada de cel putin trei ani, luand in considerare si alte companii care au acelasi domeniu de activitate, poti determina foarte repede puterea si randamentul unei companii.
Nu uitati ca aceste operatiuni constituie limbajul obisnuit pe care il foloseste investitorul sofisticat.
Desi toate aceste notiuni ar putea parea deosebit de complicate, veti fi uiit cat de repede puteti invata sa analizati o companie.

Cum sa investesti in proprietati
Cel mai important raport financiar este cel al venitului obtinut din capitalul investit.

VENIT DIN CAPIALUL INVESTIT=FLUX NET DE NUMERAR/AVANS

Sa spunem ca vrei sa cumperi o cladire de locuinte care costa 500.000$. Dai un avans de 100.000$ si stabilesti o ipoteca in valoare de 400.000$. Dupa ce achiti toate cheltuielile si plata ipotecii, ai pe luna un venit de 2000$.Asadar, venitul tau obtinut din capitalul investit este de 24% sau de 24000$ (2000X12 luni) raportati la 100.000$, suma pe care ai investit-o.

Cuvintele "documentare riguroasa" sunt cele mai importante cuvinte din lumea financiara. Cu cat vei putea sa realizezi mai repede documentatia riguroasa pentru orice investitie -indiferent ca este vorba despre afaceri, proprietati, actiuni, fonduri mutuale sau obligatiuni, cu atat
vei putea sa gasesti mai repede investitiile cele mai sigure care sa-ti ofere cele mai multe posibilitatide a realiza castiguri uriase.

Resursele naturale
Tatal bogat credea cu convingere in puterea aurului. Ca resursa naturala aurul se gaseste in cantitati reduse. Dupa cum mi-a spus tatal bogat, de-a lungul intregii istorii a omenirii, oamenii au iubit aurul. Tatal bogat mai credea ca posibilitatea de a detine aurul atage dupa sine acumularea unei averi uriase.

Economisirea banilor nu este o investitie
Investitorul sofisticat cunoaste diferenta dintre a economisi bani si a face o investitie si in general combina ambele situatii in planul sau financiar.

DESPRE DARUIRE (fragmente) de W.N.Murray
Intreaga fiinta de nu ti-o daruiesti
In gheara ei, sovaiala te va prinde apoi
Si te va trage inapoi.
Cuprins in vraja creatiei
O singura cale tu vei urma,
Iar de-o vei ignora
Sperantele si visele pe loc iti vor pieri,
Caci intreaga fiinta de ti-o vei darui,
Providenta tie ti se va inchina.

   Un om este limitat numai de gandurile si sentimentele sale, de ceea ce el crede ca poate atinge financiar vorbind. Nu se va schimba nimic in situatia financiara a acelei persoane daca nu-si schimba modul de gandire. Si situatia financiara a sa nu se va schimba daca persoana respectiva nu este dornica sa-si depaseasca temerile si indoielile.

Alte aspecte
"Este o mare diferenta intre o persoana care urca pe scara ierarhiei din cadrul unei companii si o persoana care urca pe scara propriei lui companii.Diferenta consta in privelistea pe care o vede fiecare dintre cele doua personaje. Unul vede imensitatea cerului albastru, iar celalalt vede- ei bine,stiti proverbul: <Pentru un caine in lant privelistea e mereu aceeasi>"

Nu da bani copiilor taii! Acest lucru ii face sa fie slabi si nevoiasi. Invata-iin schimb cum sa castige bani!
Daca ii platesti pe oameni pentru munca lor, le inoculezi modul de gandire al celor care lucreaza ca angajati permanenti.
Una dintre cele mai importante metode de control pe care il poti avea asupra cheltuielilor o gasim in urmatoarea intrebare: "Care este procentul banilor care iese din coloana cheltuielilor si se intoarce in coloana venitului in fiecare luna?"
Un om bogat poate transforma nimicuri in bani, in timp ce marea majoritate a oamenilor transforma banii in nimicuri!

Acestea au fost ideile culese de mine din GHIDUL investitorului, o carte de exceptie ce merita a fi citita de fiecare om care doreste independenta financiara sau, daca nu, macar o mai mare libertate in ceea ce priveste banii.