luni, 2 februarie 2015

LASĂ GRIJILE, ÎNCEPE SĂ TRĂIEȘTI (I) de Dale Carnegie (idei din carte)



  Dale Carnegie, pe numele sau real Dale Carnegey, s-a născut la 24 noiembrie 1888 la o ferma săracă din Missouri și s-a stins din viață la 1 noiembrie 1955, la Forest Hills, New York, în plina glorie. Este unul dintre deschizătorii de drum în domeniul "artei" vorbirii în public și cel mai mare autor de literatura motivațională.

   Dintre cărțile cu cel mai mare succes în Europa ale lui Carnegie este Lasă grijile, începe sa trăiești, publicata în 1948, sub denumirea reala de How to Stop Worrying and Start Living, o lucrare plină de sfaturi prin care putem preveni stresul.

   Pentru a nu mai amâna intrarea în esență cărții, aș mai aminti decât faptul că în România cartea a fost editată de  Curtea Veche Publishing, în traducere de Adriana Ciorbaru.

I. Lucrurile fundamentale pe care ar trebui să le știți despre griji

1. Trăiți în "compartimente etanșe de timp"

   Izolați-vă de trecut! Lăsați trecutul mort să-și îngroape morții... Lăsați afară zilele de ieri care au luminat nesăbuiților calea spre prăfuită moarte... Încărcătura zilei de mâine, adăugată celei de ieri și dusă astăzi îl face și pe cel mai puternic să se poticnească. Izolați viitorul la fel de etanș ca și trecutul... Viitorul este astăzi... Nu exista mâine. Ziua mântuirii omului este acum. Risipa de energie, tulburările mentale, îngrijorarea însoțesc pașii celui neliniștit din cauza viitorului... Izolați apoi  pereții de la pupa și de la prora și pregătiți-vă să cultivați obișnuința de a trăi viața în <<compartimente etanșe de timp>>.

   ...modalitatea cea mai buna de a te pregăti pentru mâine este strădania, plina de inteligenta și de entuziasm, de a-ți îndeplini superb munca de astăzi.Numai asa te poți pregăti pentru viitor.

   "Nu va îngrijiți de ziua de mâine, caci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei." - Matei 6.34 n.ed.

  ..gândirea buna are de a face cu cauzele și cu efectele și conduce la o planificare logica, constructiva: gândirea proasta duce frecvent la tensiune și căderi nervoase.

   Și eu, și tu ne aflam, chiar în acest moment, la locul de întâlnire a doua eternități: trecutul vast ce dăinuie dintotdeauna și viitorul care plonjează asupra ultimei silabe de timp înregistrat. Nu avem cum să trăim în vreuna din aceste doua eternități - nu, nici măcar pentru o fracțiune de secundă. Însă încercând să facem asta, ne putem distruge atât trupul cât și mintea. Așadar, haideți să ne mulțumim să trăim singurul timp pe care îl avem cu adevărat: de acum până la ora de culcare.

   Fiecare zi este o viață nouă pentru omul înțelept.

   Unul dintre lucrurile cele mai tragice pe care le știu despre firea omenească este că avem cu toții tendința să amânăm să trăim.

2. O formula magică pentru a scăpa de griji

   Lin Yutang în cartea sa, The Importance of Living ( Cât este de important să trăiești) scrie "Adevărata liniște vine din acceptarea a tot ce poate fi mai rău. Din punct de vedere psihologic, cred că aceasta înseamnă eliberare de energie."

 3. Ce puteți păți din cauza grijilor
   Platon spunea: "Cea mai mare greșeală făcută de medici este că încearcă să vindece trupul fără a încerca să vindece mintea; însă și mintea și trupul sunt una și nu ar trebui tratate separat!"

   Daca vreau să vad ce pățesc oamenii din cauza grijilor, nu am nevoie să merg la bibliotecă sau la doctor. Pot să privesc pe fereastra camerei în care stau acum și scriu; și pot vedea, chiar aici, în preajma mea, o casa în care îngrijorarea a provocat o depresie nervoasa și o alta care a dus la diabet. Când bursa a căzut, i-a crescut concentrația de zahar din sânge și urină.

 Vecinul meu a pus la inima afacerile bursei - și aproape s-a sinucis.

  Cele mai relaxante forte recreative sunt religia, somnul, muzica și rasul.
  Credeți în Dumnezeu - învățați să dormit bine-.
  Iubiți muzica bună - vedeți partea amuzantă a vieții-, 
  Și sănătatea și fericirea vă vor aparține.

   Îngrijorarea împietrește expresia feței. Ne face să ne încleștam fălcile și ne umple fața de riduri. Generează încruntare permanentă. poate face părul să albească sau să cadă, în unele cazuri. Poate distruge pielea - dând naștere la tot felul de erupții, herpesuri sau coșuri.