luni, 2 februarie 2015

LASĂ GRIJILE, ÎNCEPE SĂ TRĂIEȘTI (II) de Dale Carnegie (idei din carte)

II. Tehnicile fundamentale de analizare a grijilor

1.Cum să analizați și să rezolvați problemele legate de griji

   Exista trei etape de bază ale analizării problemei. Acestea sunt:
   a. Stabiliți faptele.
   b. Analizați faptele
   c. Luați o decizie - și apoi puneți-o în aplicare.

   Stabiliți faptele.
   "principala cauza a îngrijorării este confuzia. ... Jumătate din grijile din lume sunt cauzate de faptul ca oamenii încearcă să ia decizii înainte de a avea cunoștințe suficiente pe baza cărora să ia o decizie."

   "dacă un om își dedică timpul stabilirii fără părtinire a faptelor, în mod obiectiv, de regula, grijile i se vor evapora în lumina cunoașterii."

   Andre Maurois: "Tot ce este în acord cu dorințele noastre personale pare adevărat. Tot ce nu este ne înfurie."

   Trebuie sa stabilim faptele într-o manieră "imparțială și obiectivă."
   Nu este o sarcina ușoară atunci când suntem îngrijorați. Emoțiile au atunci un cuvânt greu de spus.

   Totuși, strângerea tuturor faptelor din lume nu ne va fi de nici un folos dacă nu le analizam și nu le interpretăm.
   Am aflat, în urma unor experiente care m-au costat scump, că este mult mai ușor sa analizezi faptele după ce le înșirui pe hârtie. De fapt, simpla notare a faptelor și enunțarea clară a problemei ne ajuta foarte mult să ajungem la o hotărâre înțeleapta. După cum se exprima Charles Kettering: "O problema bine enunțată este o problema pe jumătate rezolvata."

   Odată ce ați luat o hotărâre înțeleaptă pornind de la fapte, trebuie să treceți la acțiune. Nu vă opriți ca să mai cumpăniți. Nu începeți să șovăiți, să vă faceți griji și să dați înapoi. Nu vă pierdeți în îndoieli care atrag după sine alte îndoieli. Nu priviți înapoi peste umăr.
   L-am întrebat odată pe Waite Phillips, unul dintre cei mai proeminenți petroliști din Oklahoma, cum își transpune hotărârile în fapt. Mi-a răspuns: "Găsesc că a te gândi necontenit la problemele tale, dincolo de un anumit punct, nu poate crea decât confuzie și îngrijorare. Vine un moment când este dăunător să continui să investighezi și să întorci lucrurile pe toate fetele. Vine un moment când trebuie să hotărăști și să acționezi și să nu privești înapoi."

2. Cum să eliminați jumătate din grijile legate de afaceri

   Dacă sunteți implicați în afaceri, probabil că vă spuneți în clipa aceasta: Titlul acestui capitol este ridicol" ...
   Vă înțeleg - și eu aș fi simțit la fel acum câțiva ani dacă aș fi văzut un capitol cu un asemenea titlu. Promite mult - iar promisiunile sunt ieftine.
   Să fim foarte sinceri: poate ca nu voi fi în stare să vă ajut să eliminați jumătate din grijile legate de afaceri. În ultima instanta, nimeni nu poate, cu excepția dumneavoastră înșivă.

   Puteți aplica întrebări la problemele dumneavoastră de afaceri? Și-mi repet provocarea - ele vă pot reduce grijile la jumătate. Le voi enumera încă o dată:
1. Care este problema?
2. Care este CAUZA problemei?
3. Care sunt soluțiile posibile ale problemei?