duminică, 8 februarie 2015

LASĂ GRIJILE, ÎNCEPE SĂ TRĂIEȘTI (VII) de Dale Carnegie (idei din carte)

VII. Șase modalități de a preveni oboseala și îngrijorarea și de a vă menține energia și buna dispoziție la cote înalte

1. Cum sa vă bucurați de o ora în plus pe zi

   De ce scriu un capitol despre prevenirea oboselii într-o carte despre prevenirea îngrijorării? Simplu: din cauza ca oboseala produce adeseori îngrijorare ori, cel puțin, te face susceptibil la îngrijorare. Orice student la medicina va poate spune ca oboseala scade rezistenta fizica la răceală și la sute de alte boli; și orice psihiatru va poate învăța că oboseala scade rezistenta fizică la sentimentele de teama și îngrijorare. Așadar, prevenirea oboselii tinde sa prevină îngrijorarea.

   Prin urmare, pentru a preveni oboseala și îngrijorarea, prima regula este: odihniți-vă des.
   In excelenta sa carte, Why Be Tired ( De ce ați fi obosiți), Daniel W. Josselyn observa: "Odihna nu înseamnă sa nu faci absolut nimic. Odihna înseamnă reparație." Este atâta putere recuperatorie într-o perioada scurta de odihna, încât chiar și un pui de somn de numai cinci minute ajuta la prevenirea sau depășirea oboselii!

   I-am luat un interviu lui Henry Ford cu puțin timp înainte de a optzecea sa aniversare. Am fost surprins sa vad cat de bine și de în forma arata. L-am întrebat care ii era secretul. Mi-a spus: "Nu stau niciodată în picioare atunci când pot sta jos; și nu stau niciodată jos când pot sta întins."

   Daca nu puteți dormi puțin la prânz, puteți măcar sa încercați sa va întindeți o ora înainte de masa de seara. Este mai ieftin decât un cocktail; și, dacă o faceți regulat, este de 5467 de ori mai eficient. Daca puteți dormi un ceas în jurul orei cinci, sase, sau șapte, puteți câștiga un ceas pe zi pentru veghe. De ce? Cum? Deoarece un pui de somn de o ora înainte de masa de seara plus sase ore de somn în timpul nopții - în total șapte ore - vă fac mult mai bine decât opt ore de somn neîntrerupt.

2. Ce va obosește și ce este de făcut

   Unul dintre cei mai distinși psihiatri englezi, J.A. Hadfield, spune în cartea sa The Psyhology of Power (Psihologia Puterii): "Cea mai mare parte a oboselii de care suferim este de origine mentala; de fapt, epuizarea de origine pur fizica este rară."
   Doctorul A.A. Brill merge și mai departe " Suta la suta din oboseala lucrătorului sedentar ce are o stare de sănătate buna este datorată factorilor psihologici, prin care înțelegem factori emoționali."
   Plictiseala, resentimentul, sentimentul ca nu este apreciat, sentimentul de nulitate, graba, neliniștea, îngrijorarea - aceștia sunt factori emoționali care îl epuizează pe cel ce lucrează la birou.

   Care este răspunsul la această oboseala nervoasa? Relaxați-vă! Relaxați-vă! Relaxați-vă! Învățați sa va relaxați în timp ce lucrați!
   Relaxarea înseamnă absenta oricărei tensiuni și a oricărui efort. Gândiți-vă la destindere. Începeți prin a va gândi la relaxarea mușchilor ochilor și ai fetei, spunând neîncetat: "Gata... gata... gata, relaxați-vă"

   Iată patru sugestii care vă vor ajuta sa va destindeți:
a. Relaxați-vă în orice moment.
b. Lucrați, pe cat posibil, într-o poziție confortabilă.
c. Verificați-vă de cinci ori pe zi și spuneți-vă: "Îmi fac munca mai grea decât este de fapt? Folosesc mușchi care nu au nimic comun cu munca pe care o depun?"
d. Testați-vă din nou la sfârșitul zilei, întrebându-vă: "Cât sunt de obosit? Daca sunt obosit, nu este din cauza activității mentale pe care am desfășuorat-o, ci din cauza felului în care am făcut-o".

3. Cum sa evitați oboseala și sa arătați mereu tineri!

Doctorul Rose Hilferding, consilierul medical al cursului, a declarat că, după părerea ei, unul dintre cele mai bune remedii pentru a scăpa de îngrijorare este "împărtășirea necazurilor cuiva în care ai încredere. Procedeul se numește Catarsis."

   Împărtășirea problemelor este, deci, una dintre principalele terapii folosite la cursul de la Boston Dispensary. Iată și alte idei:

a. păstrați într-un caier texte "inspiratoare". (as adăuga eu: un Blog). Puteți lipi în caiet toate poeziile, scurtele rugăciuni sau citatele care va atrag mai mult și va influențează pozitiv.
b. nu va gândiți prea mult la defectele altora.
c. deveniți interesați de oameni! Dezvoltați-vă un interes prietenos, sănătos pentru cei cu care împărțiți viata.
d. întocmiți un program pentru munca zilei de mâine înainte de a va duce diseară la culcare.
e. și ultimul sfat - evitați tensiunea și oboseala. Relaxați-vă! Relaxați-vă! Nimic nu va face mai repede sa arătați bătrâni decât tensiunea și oboseala. Nimic nu va face ravagii asupra prospețimii si înfățișării dumneavoastră!

4. Patru bune deprinderi de lucru, care va vor ajuta sa preveniți oboseala și îngrijorarea

Buna deprindere de lucru nr.1: Eliberați-vă biroul de toate hârtiile, cu excepția celor legate de problema de care va ocupați în acel moment.
   Charles Hughes, fost președinte al Curții Supreme a Statelor Unite, a spus: "Nimeni nu moare de prea multa munca. Oamenii mor din cauza disipării și îngrijorării." Da, pentru ca își disipează energiile - și sunt îngrijorați deoarece nu par să-și poată termina vreodată lucrul.

Buna deprindere de lucru nr.2: Faceți lucrurile în ordinea importantei lor
   Cele doua aptitudini neprețuite sunt: prima - a gândi, a doua - a face lucrurile în ordinea importantei lor.
   Daca George Bernard Show nu ar fi respectat regula rigida de a începe cu ce este mai important, probabil ca ar fi eșuat ca scriitor și ar fi rămas casier la bancă toată viața. Planul lui impunea scrierea a cinci pagini în fiecare zi. Acest plan l-a inspirat să meargă înainte - sa scrie cinci pagini pe zi timp de noua ani chinuitori, chiar dacă a realizat un total de 30 de dolari în acești noua ani - în jur de un penny pe zi.

Buna deprindere de lucru nr.3: Când apare o problema și aveți datele necesare pentru a lua o decizie, rezolvați-o pe loc. Nu amânați luarea deciziilor.

Buna deprindere de lucru nr.4: Învățați să organizați, să delegați și să supravegheați.

5. Cum să alungam plictiseala, care aduce oboseala, îngrijorare și resentimente


   Una dintre cauzele principale  ale oboselii este plictiseala.
   Testele au arătat că presiunea sângelui și consumul de oxigen scad atunci când cineva este plictisit și că întregul metabolism revine la normal mediat ce persoana respectiva începe să simtă interes și placere pentru muncă!

   Când l-am întrebat pe domnul Kaltenborn dacă avea de dat vreun sfat tinerilor americani care își doresc sa reușească în viata, mi-a spus: "Da, duceți-vă sa va bateți cu voi înșivă în fiecare dimineață. Se vorbește mult despre importanta exercițiului fizic pentru a ne trezi din starea de somnolență în care rămânem, multi dintre noi toată ziua. Dar mai avem nevoie de un exercițiu spiritual și mental matinal, care sa ne indemne la acțiune. Țineți-vă un discurs mobilizator în fiecare zi."

   Viata noastră este ceea ce fac din ea gândurile noastre. Aceste cuvinte sunt la fel de adevărate astăzi pe cât erau cu optsprezece secole în urma, când Marc Aureliu le-a scris în cartea sa Meditații: "Viața noastră este ceea ce fac din ea gândurile noastre."

Cu aceasta parte a VII a închei "recenzia" cărții lui Dale Carnegie, Lasă grijile, începe să trăiești, cu mențiunea ca partea a opta conține 31 de povestiri adevărate despre cum se înving grijile. Pe lângă aceste cuvinte aș mai menționa că aceasta lucrare de excepție nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui, ceea ce am făcut eu nu a fost decât sa schițez câteva idei principale, alături de citate, prin care sa va aduc mai aproape de lecturarea acestea.


Puteți citi:
Lucrurile fundamentale pe care ar trebui să le știți despre griji (I)
Tehnicile fundamentale de analizare a grijilor (II)
Cum sa va învingeți năravul îngrijorării înainte de a va învinge el (III)
Șapte feluri în care puteți cultiva o atitudine mentala aducătoare de liniște și fericire (IV)
Modalitatea perfecta de a învinge grijile (V)
Cum sa nu ne facem griji din cauza criticii (VI)
Șase modalități de a preveni oboseala și îngrijorarea și de a vă menține energia și buna dispoziție la cote înalte (VII)