luni, 15 februarie 2016

Investitorul şi inflaţia

    Inflația nu poate mări valoarea acțiunilor ordinare decât dacă determină creșterea raportului dintre profitul net şi investițiile de capital. Ținând cont de datele din trecut, asa ceva nu s-a întâmplat.

   Piața bursieră a considerat că întreprinderile de utilități publice sunt una dintre principalele victime ale inflației, fiind prinse între creșterea substanțială a costului banilor împrumutați şi dificultatea măririi tarifelor practicate în regim reglementat. Dar poate că acum este momentul să remarcăm un lucru: chiar faptul că costul unitar al electricității, gazelor și serviciilor telefonice a crescut cu mult mai puțin decât indicele general al preturilor plasează aceste companii într-o puternică poziție strategică pe viitor.

   Daca investitorul se concentrează asupra acţiunilor ordinare sunt foarte mari şanse ca el să fie indus în eroare fie de creşterile euforizante, fie de scăderile neliniştitoare. Acest lucru este valabil mai ales dacă raţionamentul lui este determinat în mare măsura de aşteptările cu privire la creşterea inflaţiei. Căci atunci, dacă piaţa va cunoaşte o nouă creştere, el va considera aceasta nu ca pe un semnal al unei inevitabile prăbuşiri, nu ca pe o şansă de a încasa profiturile frumoase obţinute, ci ca pe o justificare a ipotezei inflaţiei şi ca pe un motiv de a continua să cumpere acţiuni ordinare indiferent cât de mare este nivelul pieţei sau cât de mic este randamentul dividendului. Aşa apar regretele.

   John Pierpont Morgan a fost cel mai puternic finanţist de la sfărşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Datorită marii sale influenţe era întrebat tot timpul ce se va întâmpla cu în continuare cu piaţa bursieră. Morgan a dat un răspuns foarte scurt şi extrem de exact: "Va fluctua".

   Tocmai din cauza incertitudinilor legate de viitor, investitorul nu-si poate pune banii într-un singur coş - nici în coşul obligaţiunilor, în ciuda randamentelor fără precedent oferite în ultima vreme de acestea, nici în cel al acţiunilor, în ciuda perspectivelor privind perpetuarea inflaţiei.
    Este evident că investitorul prudent trebuie să încerce să reducă la minimum riscurile.
   Posibilitatea inflaţiei la scară mare rămâne, iar investitorul trebuie să se protejeze întrucâtva împotriva ei. Nu este sigur că un plasament în acţiuni va oferi o protecţie adecvată împotriva unei asemenea inflaţii, însă ar trebui să protejeze mai bine decât plasamentul în obligaţiuni.


ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București