joi, 18 februarie 2016

Un secol de istorie a pieţei bursiere: preţul acţiunilor la începutul anului 1972 (comentariu)

   Valoarea unei investiţii depinde - şi trebuie mereu să depindă - de preţul pe care-l plăteşti.

   Graham avertizează că, concentrându-ne asupra randamentelor înregistrate în ultima vreme, când ele au fost promiţătoare, vom ajunge la concluzia cu totul ilogică şi periculoasă că ne-am putea aştepta la rezultate la fel de frumoase din partea acţiunilor ordinare în viitor.

   Chiar dacă toţi investitorii ar şti că trebuie să cumpere când preţurile sunt mici şi să vândă când preţurile sunt mari, în practică ei ajung să se comporte invers... "Conform regulilor contrariilor, cu cât investitorii sunt mai entuziasmaţi de evoluţia pieţei bursiere pe termen lung cu atât sunt şanse mai mari ca ei să se înşele pe termen scurt.

   Rezultatele pieţei bursiere depind de trei factori:
- creşterea reală (mărirea profiturilor şi dividendelor companiilor)
- creşterea inflaţionistă (creşterea generală a preţurilor din economie)
- creşterea speculativă - sau declinul speculativ (orice mărire sau diminuare a apetitului publicului investitor pentru acţiuni).

   Aşadar, trebuie neapărat să vă reduceţi aşteptările - aveţi grijă să nu vă descurajaţi. În sufletul investitorului inteligent, speranţa încolţeşte veşnic, pentru că aşa trebuie. De obicei, pe pieţele financiare, cu cât viitorul pare mai sumbru, cu atât se dovedeşte a fi mai bun.

ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București