vineri, 29 septembrie 2017

Warren Buffett: Actiunile vor performa mai bine decat aurul si obligatiunile…si sunt de departe mai sigure

   Miliardarul Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuți investitori din lume, este de părere ca investitiile in actiuni sau in orice activ “care produce” vor fi câștigătoare în fata obligațiunilor sau a aurului, “de-a lungul oricărei perioade mai lungi de timp”, și, mai important, “acestea vor fi de departe mai sigure”, potrivit cnbc.com.

   Într-un articol realizat după scrisoarea adresata acționarilor Berkshire Hathaway, “Oracolul din Omaha” explica pe site-ul fortune.cnn.com, de ce acțiunile bat investițiile alternative aproape de fiecare data.
In articol, Buffet menționează ca obligațiunile ar trebuie sa vina “însoțite de o eticheta de avertizare” pentru ca ratele dobânzilor nu sunt suficient de mari pentru a compensa inflația și taxele.

   „Investițiile care sunt denominate într-o moneda anume, precum obligatiunile, depozitele bancare, sau fondurile monetare sunt considerate a fi sigure, insa de fapt acestea sunt printre cele mai periculoase active”, a explicat Buffet in articolul de pe fortune.cnn.com.

   El a mai precizat ca Berkshire detine bonduri americane doar pentru a se asigura ca are acces rapid la lichiditati in caz de urgenta.
   In ceea ce priveste activele neproducătoare, precum aurul, Oracolul spune ca investitorii mizeaza pe faptul ca alti investitori isi vor dori acel activ si mai mult in viitor, chiar daca acesta nu va produce nimic.
“In timp ce pretul in crestere ii incurajeaza chiar si pe sceptici sa intre, in final bubble-ul se va sparge”, a spus Buffet.
   El mai spune ca, daca se aduna tot aurul din lume, ar fi reprezentat sub forma unui cub, acesta ar avea latura de 20 de metri si ar valora 9.600 miliarde de dolari.
“Cu aceasta suma de bani, am putea cumpara toate terenurile agricole din SUA plus 16 Exxon Mobils (cea mai profitabila companie din lume, cu castiguri de peste 40 de miliarde de dolari anual”, spune Oracolul din Omaha.

   Buffet a reiterat faptul ca plasamentele lui preferate sun activele producatoare, indiferent ca acestea sunt companii, ferme sau real estate.
   „Indiferent daca peste un secol moneda va fi bazata pe aur, scoici, dinti de rechin sau o bucata de hartie ca in zilele noastre, oamenii tot vor fi dispusi sa renunte la cateva minute din munca lor de zi cu zi pentru o Coca-Cola sau pentru niste arahide”, a explicat Buffet.