duminică, 1 octombrie 2017

Intro

   Cele mai multe cărți despre Warren Buffett se concentrează pe modul în care își desfășoară investițiile și despre cum poți investi asemenea lui. Atunci când acesta este întrebat cum poți investi ca Warren Buffett, acesta răspunde simplu : cumpărând acțiuni BRK Bershire Hathaway Clasa A sau Clasa B.

   În scrisoarea sa către investitori din 1987, Buffett a recomandat: dacă vor să participe la ce cumpără  Berkshire, pot oricând să cumpere acțiuni Berkshire. Dar poate asta este prea simplu. 
” Buffett îndeamnă învestitorii cei mai individualiști să achiziționeze fonduri bazate pe indici bursieri, deoarece au un cost foarte redus și pot depăși în performanță chiar și cei cei mai profesioniști manageri de investiții. În ianuarie 2008, pentru a-și demonstra punctul de vedere, Buffett a făcut un pariu (fiecare parte a participat cu aproximativ 320000 de dolari, iar câștigurile finale mergeau către fondul de caritate favorit al învingătorului) cu Protege Partners, un fond-al-fondurilor de tip speculativ, că fondurile alese de aceștia nu vor depășii indicele S&P 500 în următorii 10 ani. Un director al Protege a spus: ”Din fericire pentru noi, pariem contra performanței S&P și nu a lui Buffett.”


   În această pagină Despre afaceri nu voi vorbi despre cum investește Buffett, ci mai cu seamă despre principiile și practicile de management ale acestuia. Voi analiza prin intermediul scrisorilor sale către acționari publicate în decursul timpului modalitatea de lucru, comunicarea cu acționarii și angajații, despre guvernanța corporatistă responsabilă, despre răbdare și perseverență și comportament etic în afaceri.