miercuri, 4 februarie 2015

LASĂ GRIJILE, ÎNCEPE SĂ TRĂIEȘTI (IV) de Dale Carnegie (idei din carte)


IV. Șapte feluri în care puteți cultiva o atitudine mentală aducătoare de liniște și fericire

1. Opt cuvinte ce vă pot transforma viața

   Daca aș ști ce gândiți, aș ști cine sunteți. Gândurile noastre fac din noi ceea ce suntem. atitudinea mentala este factorul X care ne determina soarta.

   Marele filozof care a cârmuit Imperiul Roman, Marc Aureliu, a rezumat aceasta în opt cuvinte care va pot determina destinul: "Viața noastră ne este determinată de gândurile noastre."

   "Nu ești", spunea Norman Vincent Peale, "ceea ce gândești ca ești; dar ceea ce gândești - asta ești."

   Sunt profund convins că pacea minții și bucuria vieții depind nu de locul în care ne aflam sau de ceea ce avem sau de cine anume suntem, ci numai de atitudinea noastră mentală. Condițiile exterioare contează mai puțin.

   Încerc să repet ceea ce atât de bine a spus Emerson în încheierea eseului sau intitulat "Încrederea în sine": "O victorie politica, o creștere a valorii acțiunilor, însănătoșirea după boala, întoarcerea prietenului absent sau un alt eveniment exterior îți ridică moralul și crezi că ți se pregătesc vremuri bune. Să nu crezi asta. Nu poate fi niciodată astfel. Doar tu poți aduce propria liniște."
   Montaigne, marele filozof francez, a adoptat drept motto al vieții sale aceste cuvinte: "Omul nu e rănit atât de ceea ce se întâmplă, cât de opinia lui asupra a ceea ce i se întâmplă."

   William James, care a fost neîntrecut în cunoașterea psihologiei practice, a făcut odată aceasta observație: "Acțiunea pare să urmeze sentimentului, dar adevărul este ca acțiune și sentimentul merg împreună; și reglementând acțiunea, care este supusă unui control mai direct al voinței, putem reglementa în mod direct sentimentul, care nu este supus aceluiași control." 
   Cu alte cuvinte, William James ne spune că nu putem schimba instantaneu sentimentele, prin simpla decizie de a le schimba. Putem să ne modificam însă acțiunile, ne vom modifica automat și simțămintele.
   "Astfel", explica el, "calea voluntară suverană către veselie, în cazul în care v-ați pierdut veselia, este sa fiți veseli și să vă comportați și să vorbiți ca și cum veselia ar fi deja instalata."

   De ce să ne facem pe noi înșine, și pe toți cei din jurul nostru, nefericiți și triști, când ne stă în putință să începem să creăm fericire prin simpla manifestare a bunei dispoziții?

   "Omul va descoperi ca pe măsură ce își schimba gândurile privitoare la lucruri și oameni, lucrurile și semenii se vor schimba în ceea ce-l privește... Daca un om își schimbă radical gândurile, va fi uimit de transformarea rapida ce se va produce în condițiile materiale ale vieții lui. Oamenii nu atrag asupra-și ceea ce vor, ci ceea ce sunt. Divinitatea care ne conturează finalitatea este în noi înșine. Este sinele nostru... Tot ce realizează un om este consecința directă a propriilor sale gânduri."  (James Allen- As a Man Thinketh) 


2. Prețul scump al răfuielii

   Ursul grizzly poate învinge orice alt animal din lumea occidentala, poate cu excepția bizonului și a ursului Kodiak; și totuși, am observat că în acea seara mai era acolo un animal, singurul căruia ursul grizzly îi permisese să iasă din pădure și să mănânce alături de el, la lumina: un sconcs. Ursul știa ca l-ar putea zdrobi pe sconcs cu un dos al labei sale puternice. De ce nu o făcea? Pentru că aflase din experienta că nu merită.

   Urându-ne dușmanii, le dăm putere asupra noastră: putere asupra somnului nostru, asupra poftei de mâncare, asupra presiunii sângelui, asupra sănătății și fericirii noastre. Dușmanii ar dănțui de bucurie dacă ar ști câtă bătaie de cap ne dau, cum ne sfâșie și cum se răzbună pe noi! Ura noastră nu ii afectează nicicum, în schimb ne transforma propriile zile și nopți într-un coșmar.

   Cum va poate face rău încercarea de a va răfui? ... "Caracteristica principala a personalității celor ce au hipertensiune arteriala este resentimentul", spune Life. "Când resentimentul este cronic, hipertensiune cronica și tulburările cardiace sunt pe drum."

   Ura ne distruge capacitatea de a ne bucura pana și de mâncare. Biblia exprima ideea  astfel: "Mai bine un prânz de verdețuri și dragoste, decât un bou îngrășat și ură."

   Un mod sigur de a-i ierta și a-i uita pe dușmanii noștri este implicarea profunda într-o cauză infinit mai mare decât noi înșine. După aceasta, insultele și animozitățile cu care ne confruntam nu vor mai conta, fiindcă nimic altceva nu ne va mai interesa în afara de cauza noastră.

   Epictet remarca acum nouăsprezece veacuri ca nu culegem decât ceea ce semănăm și că într-un fel sau altul, soarta ne face aproape întotdeauna să plătim pentru faptele noastre rele. "Până la urmă", a spus Epictet, "fiecare își va afla pedeapsa pentru propriile-i fapte rele. Cel ce ține minte aceasta nu se va supăra pe nimeni, nu se va indigna pe nimeni, nu va sudui pe nimeni, nu va blama pe nimeni, nu va jigni și nu va urî pe nimeni."

   Să fim suficient de caritabili și să repetam rugăciunea indienilor Sioux: "O, Mare Spirit, nu ma lăsa să judec și sa critic pe cineva până ce nu umblu în mocasinii săi timp de două săptămâni."

3. Daca veți face asta, nu va veți face niciodată griji din cauza nerecunoștinței

"Recunoștința este un fruct al cultivării la scara înaltă. Nu îl veți găsi la persoanele grosolane."

   Charles Schwab ne-a spus ca salvase odată un casier al unei bănci care speculase la bursa de acțiuni cu fonduri ce aparțineau băncii. Schwab a pus banii pentru a-l salva pe acest om de pușcărie. I-a fost recunoscător casierul? O, da, dar nu pentru multa vreme. Apoi s-a întors împotriva lui Schwab- blestemându-l și acuzându-l - tocmai pe omul care-l salvase de la închisoare!

   Firea omeneasca a fost dintotdeauna fire omenească - și probabil nu veți apuca s-o vedeți schimbându-se. Atunci, de ce nu o acceptați? ... Marc Aureliu, unul dintre cei mai înțelepți oameni care au cârmuit Imperiul Roman a scris într-o zi în jurnal: "Astăzi voi întâlni oameni care vorbesc prea mult - oameni egoiști, egocentriști, nerecunoscători. Dar nu voi fi surprins sau tulburat, pentru ca nu-mi pot închipui o lume fără astfel de oameni."

  Iata prima idee pe care vreau s-o subliniez în acest capitol: este firesc ca lumea sa uite sa fie recunoscătoare; așadar, dacă ne așteptăm la recunoștință, nu ne vom alege cu nimic altceva decât cu dureri de inima.

   A doua idee pe care vreau sa o subliniez: Daca vrem să găsim fericirea, haideți să nu ne mai gândim la recunoștința și nerecunoștință și să dăruim pentru bucuria interioara de a dărui.

4. Ați da tot ce aveți pe un milion de dolari?

  Cam 90% din lucrurile din viata noastră sunt bune și cam 10% sunt rele. Daca vrem sa fim fericiți, nu trebuie decât să ne concentram asupra celor 90% care sunt bune și să le ignoram pe cele 10%.

  Așa cum spunea Schopenhauer: "Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipsește."

  Logan Pearsall Smith a condensat multa ințelepciune în câteva cuvinte, când a spus: "Sunt doua lucruri la care să țintești în viata: primul, să obții ce vrei; și după aceea, să te bucuri de asta. Doar cei mai înțelepți oameni îl realizează și pe cel de-al doilea."

   Dacă vrem să punem capăt grijilor și să începem să trăim, ... Numărați-vă binecuvântările - nu necazurile!

5. Găsește-te pe tine și fii tu însuti: amintește-ți că nu mai e altul ca tine pe lume

   Lipsa voinței de a fi tu însuti constituie sursa ascunsa a multor nevroze, psihoze și complexe. Angelo Patri a scris 13 cărți și mii de articole de ziar pe tema educației copiilor, și spune: "Nimeni nu este mai nenorocit decât acela care tânjește sa fie altcineva și altceva decât persoana care este, în trup și-n minte."

  După cum spunea Emerson în eseul sau despre "Sprijinul de sine": "Vine o vreme în educația oricărui om când ajunge la convingerea ca invidia înseamnă ignoranță; ca imitația este sinucidere; ca ar trebui sa se mulțumească doar cu propria-i persoana, la bine sau la rău; ca deși vastul univers este plin de lucruri bune, nu o sa capete nici un bob de grâu decât prin truda depusa pe bucata de pământ pe care o are de arat. Puterea care sta în el este o a doua natura, și nimeni în afara lui nu știe de ce este în stare, nici chiar el până nu încearcă."

Să nu îi imitam pe alții.
Să ne găsim pe noi înșine și să fim noi înșine.

6. Dacă ai o lămâie, fă o limonadă

   După ce a studiat timp de o viata oamenii și rezervele lor ascunse de putere, marele psiholog Alfred Adler a declarat ca una dintre caracteristicile uimitoare ale ființelor umane este "puterea lor de a transforma un minus într-un plus".

   Harry Emerson Fosdick l-a repetat în secolul XX: "Fericirea nu este mai ales placere; ci este mai ales victorie." Da, victoria care vine dintr-un sentiment de realizare, de triumf, de transformare a lămâilor noastre în limonada.

   William Bolitho, autorul cărții Twelve Against the Gods (Doisprezece împotriva zeilor), s-a exprimat astfel: "În viata, cel mai important lucru nu este fructificarea câștigurilor. Orice prost poate face asta. Cu adevărat important este sa profiți de pe urma pierderilor. Pentru asta e nevoie de inteligenta; și prin asta se deosebește un înțelept de un prost."

   Să zicem că suntem atât de descurajați, încât nu mai speram ca ne-am mai putea transforma vreodată lămâile în limonada - iată atunci doua motive pentru care avem numai de câștigat și nimic de pierdut.
   Motivul unu: Am putea izbândi.
   Motivul doi: Chiar dacă nu izbândim, simpla încercare de a ne transforma minusul într-un plus ne va face să privim înainte, și nu înapoi; ne va înlocui gândurile negative cu gânduri pozitive; va elibera energie creatoare și ne va indemna sa fim atât de ocupați, încât nu mai avem nici timp, nici chef sa jelim ceea ce a fost și s-a dus pentru totdeauna.

7. Cum sa vă vindecați de depresie în 14 zile

   Daca e sa "facem lucrurile mai bune pentru alții", asa cum a pledat Dreiser, haideți sa ne grăbim. Timpul nu așteaptă. "Voi trece pe acest drum doar o singura data. Prin urmare, dacă pot face o fapta buna sau pot arata putina bunătate - hai s-o fac acum. Nu vreau s-o amân și nici s-o neglijez, pentru ca nu voi mai trece vreodată pe drumul acesta."

   Uitați de sine, devenind interesați de ceilalți. Faceți în fiecare zi o fapta bună care să aducă un zâmbet de bucurie pe fata cuiva. 


Puteți citi: