joi, 5 februarie 2015

LASĂ GRIJILE, ÎNCEPE SA TRĂIEȘTI (V) de Dale Carnegie (idei din carte)

V. Modalitatea perfectă de a învinge grijile

1. Cum și-au învins mama și tata grijile

   William James a spus pe când era profesor de filozofie la Harvard: "Bineînțeles, remediul suveran al îngrijorării este credința religioasa."
   Nu este nevoie sa te duci la Harvard ca sa descoperi asta. Mama a aflat-o într-o ferma din Missouri. Nici inundațiile, nici datoriile, nici dezastrele nu i-au putut înăbuși spiritul fericit, iradiant și victorios. Parca o aud și acum cum canta în timp ce muncea.

  Francis Bacon avea dreptate când spunea, cu peste trei sute de ani în urma: "Puțina filozofie înclină mintea omului spre ateism; dar adâncirea în filozofie îndreaptă mintea omului către religie."
   Îmi amintesc de vremea în care se  vorbea despre conflictul dintre știință și religie. Această vreme a trecut. Cea mai noua știință - psihiatria - propovăduiește ceea ce propovăduia Iisus. De ce? Deoarece psihiatrii își dau seama ca rugăciunea și credința religioasă puternică vor izgoni îngrijorarea, anxietatea, încordarea și teama care ne provoacă mai mult de jumătate din boli.

   Daca religia nu este adevărată, atunci viata este lipsita de sens. Este o farsă tragică.
   I-am luat un interviu lui Henry Ford acum câțiva ani, puțin înainte de moartea sa. ... Când l-am întrebat dacă și-a făcut griji vreodată, mi-a replicat: "Nu. Cred că Dumnezeu se ocupa de soarta noastră și ca nu are nevoie de sfaturile mele. Cu Dumnezeu la cârmă, cred ca totul va ieși bine în final. Și-atunci, la ce mi-aș face griji?"

   Iisus a declarat ca în religie există numai două lucruri importante: să Îl iubim pe Dumnezeu din tot sufletul și pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Orice om care face aceasta este religios, fie ca știe, fie ca nu.

   Doctorul Carl Jung a spus: "Pe parcursul ultimilor 30 de ani, am fost consultat de oameni din tarile civilizate ale lumii. Am tratat multe sute de pacienți. Intre toți pacienții mei aflați în a doua jumătate a vieții - trecuți adică, de 35 de ani - nu a fost măcar unul a cărui problema să constea, în ultima instanta, în faptul ca nu își găsise o perspectiva religioasa asupra vieții. Nu greșesc dacă spun că fiecare dintre ei se îmbolnăvise deoarece pierduse ceea ce religiile vii ale oricărei vremi au dat adepților lor; și nici unul nu s-a vindecat cu adevărat pana ce nu și-a recăpătat perspectiva religioasa."

   De ce ne aduce credința religioasa atâta liniște. și calm, și curaj? Ii voi da voie lui William James sa răspundă. El spune: "Chiar dacă talazurile înspumate de la suprafața agită oceanul, ele lasă adâncurile acestuia netulburate; iar celui ancorat în realități mai vaste și mai durabile, vicisitudinile permanente ale destinului personal îi par relativ nesemnificative. Persoana cu adevărat religioasa este, prin urmare, de nezdruncinat și plina de calm și pregătita pentru orice îndatorire pe care i-ar putea-o aduce ziua."

   Rugăciunea îndeplinește  nevoi psihologice fundamentale, comune tuturor oamenilor, fie ei credincioși sau nu: 
1. Rugăciunea ne ajuta sa transpunem în cuvinte exact ceea ce ne tulbura.
2. Rugăciunea ne dă sentimentul ca împărțim cu cineva problemele, ca nu suntem singuri. Putini dintre noi suntem atât de puternici încât sa putem duce cele mai grele poveri, cele mai agonizante necazuri, de unii singuri. Uneori, grijile noastre sunt de o natura atât de intima, încât nu le putem discuta nici măcar cu cei mai apropiați, fie ei rude sau prieteni. In acest caz, rugăciunea este răspunsul.
3. Rugăciunea inițiază principiul activ de a face. Este primul pas către acțiune. 


Puteți citi:
Lucrurile fundamentale pe care ar trebui să le știți despre griji (I)
Tehnicile fundamentale de analizare a grijilor (II)
Cum sa va învingeți năravul îngrijorării înainte de a va învinge el (III)
Șapte feluri în care puteți cultiva o atitudine mentala aducătoare de liniște și fericire (IV)
Modalitatea perfecta de a învinge grijile (V)
Cum sa nu ne facem griji din cauza criticii (VI)
Șase modalități de a preveni oboseala și îngrijorarea și de a vă menține energia și buna dispoziție la cote înalte (VII)