duminică, 22 mai 2016

Analiza comparativă a opt perechi de companii

   Puteți  afla probabilitatea ca randament al vânzărilor şi ca randament al capitalului.

RANDAMENTUL VÂNZĂRILOR= PROFIT NET / VÂNZĂRI

RANDAMENTUL CAPITALULUI= PROFIT / VALOARE CONTABILA

   Majoritatea specialiştilor în analiza valorilor mobiliare încearcă să selecteze acţiunile care vor da rezultate bune în viitor, în primul rând din punct de vedere al comportamentului pe piaţă, dar şi al evoluţiei profitului. Noi suntem sceptici că aceste lucruri se poate face cu rezultate satisfăcătoare. Noi am prefera ca analistul să caute cazuri excepţionale sau rare  în care să ajungă la concluzia cât de cât certă că preţul este inferior valorii. El ar trebui să poată face acest lucru într-un mod competent pentru a obţine rezultate satisfăcătoare de-a lungul anilor.

   Comentariu
"Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare. Dacă este vreun lucru despre care să se spună: Iată ceva nou! , acesta a fost în vremurile străvechi, de dinaintea noastră."
                                                                                                          Ecleziastul 1, 9-10

 Acţiunile ieftine pot deveni ulterior supraevaluate, iar cele scumpe se pot ieftini. La un moment dat, aproape orice acţiune este un chilipir; alteori, ea este scumpă. Dacă firme bune şi companii rele există, o acţiune bună nu există; există numai preţuri bune ale acţiunilor, care apar şi dispar.

   Nu uitaţi că un raport PP cu mult peste 25 îl făcea pe Graham să se strâmbe!

   Aşa cum îi plăcea lui Graham să spună, pe scurt, piaţa este o maşină de vot, dar pe termen lung, este o maşină de cântărit.

   Investitorul inteligent ar trebui să accepte că panica bursei poate da naştere unor preţuri excelente pentru companii bune şi preţuri bune pentru companii excelente.

   Marja de profit a firmei= raportul procentual dintre profit net şi vânzări

   Ce am aflat din toate acestea? Piaţa îşi bate joc de principiile lui Graham pe termen scurt, dar până la urmă, ele sunt întotdeauna revalidate. Dacă cumpăraţi o acţiune doar pentru că preţul ei creşte - în loc să vă întrebaţi dacă valoarea ei companiei care o emite creşte - atunci, mai devreme sau mai târziu, veţi regreta amarnic. Nu este o probabilitate. Este o certitudine!

*ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București