luni, 4 iulie 2016

Acţionarii şi conducerea firmei. Politica dividendelor



   Noi credem că acţionarii ar trebui să ceară de la conducerile  companiilor lor fie să li se plătească o cotă normală din profit - să zicem de ordinul a două treimi - fie să li se demonstreze fără putinţă de tăgadă că profiturile reinvestite au dus la o creştere satisfăcătoare a câştigurilor pe acţiune.

   Ţinând cont de ce s-a întâmplat în trecut, nu avem motive să credem a priori că proprietarii vor avea de câştigat dintr-o expansiune realizată cu banii lor de o companie care obţine rezultate mediocre şi care nu renunţă la vechea conducere.

   Comentariu
"Cele mai periculoase neadevăruri sunt adevărurile distorsionate"- G.C. Lichtenberg

   Când cumpăraţi o acţiune, deveniţi proprietar al acelei companii. Toţi managerii ei, până la directorul general, lucrează pentru dvs.. Consiliul de administraţie trebuie să răspundă în faţa dvs. Banii ei vă aparţin. Afacerile ei sunt proprieatea dvs. Dacă nu vă place cum este administrată compania dvs, aveţi dreptul să cereţi ca managerii ei să fie daţi afară, ca administratorii să fie schimbaţi sau ca firma să fie vândută. "Acţionarii, afirmă Graham, ar trebui să se trezească."

   Graham subliniază că a realizat un sondaj printre circa 600 de analişti de valori mobiliare şi a constatat că peste 95% dintre ei credeau că acţionarii au dreptul de a cere o anchetă oficială în cazul managerilor a căror activitate nu contribuie la creşterea valorii acţiunilor. Graham adaugă sec că "despre aşa ceva aproape că nu s-a auzit în practică". Aceasta, spune el, "evidenţiază marele decalaj existent între ceea ce se întâmplă de fapt în relaţiile dintre acţionari şi conducere"- Benjamin Graham, "A questionnaire on Stockholder- Management Relationship", "The Analysts Journal", 1947.

   Investitorii de azi au uitat mesajul transmis de Graham. Ei se frământă foarte mult când cumpără acţiuni, puţin când le vând şi deloc când acestea se află în posesia lor. "Cu siguranţă, ne aminteşte Graham, "există tot atâtea motive pentru a da dovadă de grijă şi discernământ atunci când eşti ca şi atunci când devii acţionar"- Graham şi Dodd, "Analiza valorilor mobiliare"ediţia din 1934.

   Deci ce ar trebui să faceţi, în calitate de investitor inteligent, pentru a fi şi un proprietar inteligent? Graham ne spune la început că " sunt numai două întrebări fundamentale cărora acţionarii ar trebui să le dea atenţie:
1. Conducerea este destul de eficientă?
2. Interesele acţionarilor obişnuiţi din afară sunt luate în seamă aşa cum ar trebui?"

   Eficienţa activităţii de exploatare constă în a produce cu un cost mic şi a vinde articolele cele mai profitabile. Pentru ca activitatea financiară să fie eficientă, trebuie ca banii  acţionarilor să lucreze în formele cele mai potrivite în interesul lor.

   Majoritatea managerilor se înşeală când spun că vă pot folosi banii  mai bine decât îi puteţi folosi dvs. Plata unui dividend nu reprezintă garanţia unor rezultate extraordinare, dar îmbunătăţeşte realmente randamenul acţiunilor tipice, smulgând din mâinile managerilor cel puţin o parte a banilor înainte ca aceştia să-i irosească ori să-i ascundă.

   Citind cu atenţie declaraţia de împuternicire, proprietarul inteligent va vota împotriva oricărui plan de acordare de indemnizaţii care foloseşte opţiunile pentru a încredinţa managerilor peste 3% din totalul acţiunilor companiei. Iar dvs ar trebui să vă opuneţi oricărui plan care nu condiţionează acordarea opţiunilor de existenţa unei dovezi rezonabile, pe termen lung privind obţinerea unor rezultate superioare - cum ar fi depăşirea randamentului mediu al acţiunilor din acelaşi domeniu de activitate timp de cel puţin cinci ani. Nici un manager general nu merită să se îmbogăţească dacă a obţinut rezultate care nu vă sunt favorabile.


ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București