vineri, 8 iulie 2016

Teoria diversificării

   Există o logică strânsă între conceptul de marjă de siguranţă şi principiul diversificării.

   Chiar când marja este în favoarea investitorului, un titlu de valoare poate da rezultate slabe. Căci marja nu reprezintă decât o garanţie a faptului că el are şanse mai mari de a ieşi în câştig, nu în pierdere - nicidecum că nu poate pierde. Dar cu cât numărul unor asemenea angajamente este mai mare, cu atât cresc şansele ca totalul profiturilor  să depăşească totalul pierderilor. Acesta este principiul care stă la baza subscrierii asigurărilor.

   Diversificarea este un principiu consacrat al investiţiilor făcute cu prudenţă. Acceptându-l pe scară atât de mare, investitorii demonstrează de fapt că acceptă principiul marjei de siguranţă, cu care este asociată diversificarea.
   Acest aspect poate fi înfăţişat într-o manieră mai sugestivă prin referire la aritmetica ruletei. Dacă cineva pariază un dolar pe un singur număr, încasează un profit de 35 de dolari dacă câştigă - şansele de a pierde sunt însă de 37 la 1. El are o "marjă de siguranţă negativă". În cazul său, diversificarea este contraindicată. Cu cât pariază pe mai multe numere, cu atât şansele de a ieşi în câştig scad. Dacă pariază în mod constant un dolar pe fiecare număr(inclusiv 0 şi 00), va pierde cu siguranţă 2 dolari la fiecare învârtire a ruletei. Să presupunem însă că câştigătorul ar primi 39 de dolari în loc de 35 de dolari. În acest caz, el ar avea o marjă de siguranţă mică, dar importantă. Prin urmare, cu cât pariază pe mai multe numere, cu atât şansele lui de câştig cresc. În plus, ar fi sigur că, la fiecare învârtire a ruletei, câştigă doi dolari pariind pur şi simplu un dolar pe fiecare număr. (În paranteză fie spus, cele două exemple prezentate înfăţişează de fapt poziţiile jucătorului şi proprietarului unei rulete care are şi valorile 0 şi 00).

 (* La ruleta "americană", majoritatea roţilor includ valorile 0 şi 00 alături de ciferele de la 1 la 36, în total fiind 38 de numere. Cazinoul oferă un câştig maxim de 35 la 1. Ce s-ar întămpla dacă aţi paria un dolar pe fiecare număr? Cum bila nu poate nu poate cădea decât pe o valoare, aţi câştiga 35 de dolari la valoarea respectivă, dar aţi pierde câte un  dolar la fiecare  dintre celelalte 37 de numere, pierderea finală fiind de doi dolari. Această diferenţă  de doi dolari (sau un ecart de 5, 26% din totalul sumei pariate , de 38 dolari) este "avantajul casei", el reprezentând o garanţie a faptului că pe ansamblu, jucătorii vor pierde întotdeauna mai mult decât câştigă. Aşa cum este în interesul jucătorului de ruletă să parieze cât mai rar cu putinţă, tot aşa este în interesul cazinoului ca ruleta să se învârtă permanent. În mod asemănător, investitorul inteligent ar trebui să caute să facă cât mai multe plasamente care să-i ofere "şanse mai mari de câştig decât de pierdere".
    Pentru majoritatea investitorilor, diversificarea este cea mai simplă şi mai ieftină modalitate de a-şi mări marja de siguranţă.

   Ideea pe care investitorul o are despre marja de siguranţă se întemeiază pe un calcul simplu şi clar care are la bază date statistice. Nu există nici o garanţie că această abordare cantitativă fundamentală va continua să dea rezultate pozitive în viitor, în condiţii necunoscute. În acelaşi timp însă, nu avem motive întemeiate să fim pesimişti din acest punct de vedere.

   Trebuie să mai facem o distincţie între investiţiile convenţionale şi cele neconvenţionale. 
   Investiţiile convenţionale sunt potrivite pentru portofoliul tipic. Din această categorie au făcut parte titlurile guvernamentale americane şi acţiunile ordinare foarte bine cotate, care aduc dividende. Noi am adăugat la acestea obligaţiunile emise de administraţiile de stat şi municipale, pentru cei care se mulţumesc cu avantajele oferite de scutirea de la plata imozitelor aferente acestora. Sunt incluse şi obligaţiunile corporatiste de cea mai bună calitate atunci când, aşa cum se întâmplă în prezent, ele aduc câştig mai mare comparativ cu obligaţiunile de tezaur pentru economii emise în S.U.A..
   Investiţiile neconvenţionale sunt cele care se potrivesc numai investitorului întreprinzător. Ele sunt extrem de variate. Categoria cea mai largă este cea a acţiunilor ordinare, subevaluate, emise de companiile secundare, care recomandăm să fie cumpărate atunci când preţul lor reprezintă cel mult două treimi din valoarea calculată a acestora. În afara lor, există adeseori o gamă largă de obligaţiuni corporatiste de cotaţie medie şi acţiuni privilegiate, în care se poate investi atunci când se vând la preţuri cu mult sub valoarea lor aparentă. În aceste cazuri, investitorul obişnuit ar fi înclinat să considere că aceste titluri au caracter speculativ, pentru că, în mintea lui, faptul de a nu fi cotate foarte bine din punct de vedere al calităţii este sinonim cu faptul de a nu avea meritul unei investiţii.

   Noi credem că un preţ destul de mic poate transforma un titlu de valoare de calitate mediocră într-o investiţie sigură - cu condiţia ca investitorul să fie informat şi experimentat şi ca el să practice o politică adecvată de diversificare. Căci, dacă preţul este destul de mic pentru a crea o marjă de siguranţă consistentă, titlul de valoare respectiv îndeplineşte criteriul nostru de selecţie a investiţiilor. Exemplul nostru preferat este preluat din domeniul obligaţiunilor imobiliare. În anii 1920, s-au vândut titluri de acest gen în valoare de miliarde de dolari, ele fiind recomandate pe scară largă drept investiţii sigure. Pentru o mare parte a acestora, diferenţa dintre valoare şi datorii era atât de mică, încât titlurile aveau un puternic caracter speculativ. În timpul crizei din anii 1930, foarte multe obligaţiuni de acest gen n-au adus dobândă, iar preţul lor s-a prăbuşit - în unele cazuri, la mai puţin de 10% din valoarea nominală. În acel moment, aceiaşi consilieri care le recomandaseră ca investiţii sigure atunci când preţul lor era egal cu valoarea nominală, le respingeau, considerându-le titlurile cele mai neatrăgătoare, cu cel mai puternic caracter speculativ. În realitate însă, scăderea preţurilor cu aproximativ 90% a făcut ca multe dintre aceste titluri de valoare să devină deosebit de atrăgătoare şi destul de sigure - căci valoarea lor reală era de 4 sau 5 ori mai mare decât cotaţia pieţei.
(Graham spune aici că nu există acţiuni bune şi acţiuni rele; există doar acţiuni ieftine şi acţiuni scumpe. Chiar şi acţiunile celei mai performante companii ajung să fie "bune de vândut" atunci când preţul lor creşte prea mult, în vreme ce acţiunile companiei celei mai slabe merită să fie cumpărate dacă preţul lor scade suficient de mult.

---Analiştii de pe Wall Street au înclinat mereu să considere o acţiune "o achiziţie solidă" atunci când preţul ei e mare şi s-o eticheteze "bună de vândut" după ce preţul ei a scăzut - exact opusul a ceea ce ar dicta Graham (şi bunul simt). Aşa cum procedează pe parcursul întregii cărţi, Graham face distincţie între speculaţie - sau cumpărarea unor acţiuni în speranţa că preţul lor va continua să crească - şi investiţie sau cumpărarea unor acţiuni pe baza valorii reale a firmei.

ideile de mai sus sunt preluate din Investitorul inteligent, Benjamin Graham, Editura C.H.Beck 2010, București