duminică, 8 octombrie 2017

Comunicarea în relațiile de afaceri

   Regula este să vă dezvăluim informațiile despre afacere, pe care și noi am vrea să le știm, dacă am fi în locul vostru. Nu vă vom oferi mai puțin de atât.  ... Credem, de asemenea, că sinceritatea ne aduce beneficii în calitatea noastră de manageri. Directorul executiv care îi induce în eroare pe alții în public, se va induce singur în eroare în particular.


   Prezentarea completă, atât a aspectelor pozitive, cât și a celor negative se numește raport anual. Nu se numește document anual de vânzări. Și nici nu se numește ceva de genul ”tribut către aspirațiile managementului”. Se numește raport anual.

   Referirea la EBITDA (profitul înaintea cheltuielilor cu dobânzile, impozitul și amortizarea) ne dau fiori - oare managementul crede că Zâna Măseluță va plăti cheltuielile de capital? Suntem foarte suspicioși în  privința metodelor contabile vagi sau neclare, deoarece adesea ele reprezintă indicii că managementul vrea să se ascundă ceva.

   Pentru noi, o raportare sinceră înseamnă transmiterea informației tuturor celor 300000 de ”parteneri” ai noștri simultan, sau cât mai aproape de acest țel. De aceea, punem rapoartele financiare anuale și trimestriale pe internet între închiderea pieței financiare de vineri  și dimineața zilei următoare. Procedând astfel, acționarii și alți investitori interesați vor avea un interval de timp rezonabil să digere informația înainte de deschiderea piețelor de luni.

   În mare parte, companiile ajung la o componență a acționariatului pe care o caută și o merită. Dacă își concentrează gândirea și comunicarea pe rezultate pe termen scurt sau pe consecințele pe termen scurt la bursa de valori, vor atrage în mare parte acționarii care se concentrează pe aceieași factori. Iar dacă se comportă cinic cu investitorii, este foarte probabil ca răspunsul comunității de investiții să fie la fel de cinic.

   Adesea, în scrisoarea către acționari, directorul executiv va scrie pagini întregi detaliind rezultatele extraordinar de proaste. Totuși, va încheia cu un paragraf călduros în care își descrie camarazii drept ”cele mai prețioase active ale noastre!. Astfel de comentarii te fac uneori să te întrebi care pot fi celelalte active.

   Am trei sugestii pentru investitori. prima, feriți-vă de companiile cu o contabilitate slabă. ... Atunci când managementul merge pe căi îndoielnice în aspectele vizibile, este foarte probabil să procedeze asemănător și în spatele scenei. Rareori există un singur gândac într-o bucătărie.
   Trâmbițarea EBITDA este o practică extrem de distructivă. Procedând astfel, ar însemna că amortizarea nu este cu adevărat o cheltuială, ținând cont de faptul că este o cheltuială ”nemonetară”. Asta este o prostie. De fapt, amortizarea este o cheltuială neatrăgătoare pentru că fondul monetar pe care îl reprezintă a fost plătit anterior, înainte ca activul achiziționat să producă beneficii pentru afacere. ...
   A doua sugestie, notele de subsol neinteligibile indică de obicei un management nedemn de încredere. ...
   În fine, fiți suspicioși cu companiile care afișează proiecții ale profiturilor și așteptările privind creșterea.
   Afacerile rareori operează într-un mediu liniștit, fără surprize, iar câștigurile nu progresează lin. Managerii care totdeauna promit să ”atingă cifrele” vor fi tentați, la un moment dat, să cosmetizeze cifrele.

   Multe adunări generale sunt o pierdere de timp, atât pentru acționari, cât și pentru management. Uneori se întâmplă asta din cauza reticenței managementului de a fi sincer în privința unor probleme de esență ale afacerii. Și mai frecvent sesiunile neproductive sunt din viața acționarilor participanți, care sunt  mai îngrijorați de momentul lor pe scenă decât de afacerile corporației. Ceea ce ar trebui să fie un forum pentru discuții de afaceri devine o scenă pentru teatru, eliberări emoționale și argumentări de probleme.