luni, 9 octombrie 2017

Evaluarea și managementul riscului

   Charlie și cu mine detestăm chiar și asumarea unor riscuri minore, dacă nu simțim că suntem remunerați corespunzător pentru asta. Am face acest lucru cam în aceeași măsură în care am mânca ocazional brânză la o zi după data expirării trecută pe ambalaj.

   Ceea ce contează în această afacere este disciplina în asumarea răspunderii. Câștigătorii sunt aceia care aderă total la trei principii-cheie:

1.   Acceptă numai acele riscuri pe care sunt capabili să le evalueze corespunzător (incluse în domeniul în care sunt experți) și care, după evaluarea  tuturor factorilor relevanți, inclusiv scenariile de pierderi improbabile, îndreptățesc așteptări la profit. Acești asigurători ignoră motivația cotei de piață și se comportă optimist fașă de pierderea unor afaceri către competitori care oferă polițe la prețuri sau în condiții necugetate.
                 
2.   Limitează afacerile pe care le acceptă în așa fel încât să aibă garanția că nu vor suferi un cumul de pierderi dintr-un singur eveniment sau din evenimente înrudite care le-ar amenința solvabilitatea. Caută fără încetare posibile corelații între riscurile aparent necorelate.

3.   Evită afacerile cu riscuri de etică. Indiferent de preț, să încerci să închei contracte bune cu oameni de slabă calitate nu funcționează. Deși cei mai mulți asigurați și clienți sunt corecți și etici, să faci afaceri cu puținii care fac excepție este de regulă costisitor, uneori extrem de costisitor.

   Charlie și cu mine preferăm mai degrabă să avem o rată a profitului de 15% în urma unei perioade pline de fluctuații, decât una de 12% în urma unei perioade liniștite (La urma urmei, profiturile noastre fluctuează foarte mult zilnic și săptămânal - de ce am avea pretenția ca fiecare rotație a soarelui să fie una lipsită de variații?) Nu avem nici o problemă cu acest mod de gândire, cu condiția să avem acționari /parteneri care pot, de asemenea, accepta volatilitatea, și de aceea repetăm în mod regulat avertismentele noastre.

   Să nu credeți, totuși, că ne-am pierdut apetitul pentru risc. Rămânem pregătiți să pierdem 6 miliarde de dolari într-un singur eveniment, dacă am fost plătiți corespunzător pentru asumarea acelui risc. Cu toate acestea, nu suntem dispuși să preluăm nici măcar riscuri mici la prețuri care nu reflectă evaluarea noastră privind probabilitatea unor pierderi. Prețurile adecvate nu garantează profituri într-un an oarecare, dar prețurile inadecvate garantează cu certitudine eventuale pierderi. Prețurile au scăzut recent, din cauza unei infuzii majore de capital în domeniul supercatastrofelor. De aceea, ne-am redus puternic expunerile derulate. Acest comportament al nostru se aseamănă celui pe care îl aplicăm pe piețele financiare. Fiți temători când ceilalți sunt lacomi și lacomi când ceilalți sunt temători.

   Dacă nu găsim nimic atractiv în care să investim, abordarea noastră ”standard” sunt titlurile de trezorerie ale SUA, atât obligațiuni pe termen scurt, cât și contracte de răscumpărare. Oricât ar fi de reduse profiturile acestor instrumente, niciodată nu ne ”întindem” pentru mai mult profit reducând standardele de credit sau lungind scadențele. Charlie și cu mine detestăm chiar și asumarea unor riscuri minore, dacă nu simțim că suntem remunerați corespunzător pentru asta. Am face acest lucru cam în aceeași măsură în care am mânca ocazional brânză la o zi după data expirării trecută pe ambalaj.


Prețurile adecvate nu garantează profituri într-un an oarecare, dar prețurile inadecvate garantează cu certitudine eventuale pierderi