miercuri, 11 octombrie 2017

Derivatele

   Derivatele au crescut îndatorarea și riscurile din sistemul nostru financiar. Ele au făcut aproape imposibil pentru investitori înțelegerea și analiza celor mai dintre băncile comerciale și de investiții. Ele le-au permis lui Fannie Mae și Freddie Mac să se angajeze în declarații eronate ale profiturilor timp de ani de zile.

   Atunci când Berkshire a achiziționat General Re în 1998, știam că nu ne putem descurca în conturile sale ce includeau 23218 contracte de derivate, încheiate cu 884 de parteneri. Așa că am decis să închidem taraba. Deși nu eram sub nici o presiune și operam pe piețe liniștite atunci când am ieșit din afacere, ne-a luat cinci ani și peste 400 de milioane de dolari pierderi pentru a încheia în linii mari această sarcină. La plecare, sentimentele noastre despre afacere oglindeau versul unui cântec country: „Îmi plăceai mai mult înainte să te cunosc atât de bine.”

   Nu cunosc nici un mecanism de raportare care ar putea să descrie și să măsoare riscurile într-un portofoliu uriaș și complex de derivate în mod adecvat. Auditorii nu ot audita aceste contracte, iar instituțiile de reglementare nu le pot reglementa.

   Contractele cu derivate adesea rămân nefinalizate timp de mai mulți ani, sau chiar decenii, iar contractanții ridică pretenții uriașe față de partenerul de schimb. Active și datorii ”de hârtie” - adesea greu de cuantificat- devin părți importante ale situațiilor financiare, deși aceste elemente nu vor fi validate timp de ani de zile. În plus, o rețea înfricoșătoare de dependențe reciproce se dezvoltă între instituții financiare uriașe.  ...

   Charlie și cu mine gândim la fel atunci când vine vorba despre derivate și activitățile comerciale asociate lor. Le vedem ca pe niște bombe cu ceas, atât pentru contractanți care lucrează cu ele, cât și pentru întregul sistem economic.
... Dați-mi voie să mă limitez la a explica derivatele, chiar dacă explicația va fi generală, termenul acoperind o gamă largă de contracte financiare. În esență, aceste instrumente presupun ca banii să treacă de la un partener la celălalt la o dată viitoare, suma fiind determinată de unul sau mai multe elemente de referință, precum ratele dobânzii, prețurile acțiunilor sau valoarea valutelor.

   Dacă de exemplu, deții fie o poziție long ( de cumpărător), fie o poziție short ( de vânzător) într-un contract futures S&P 500, ești parte a unei tranzacții simple cu derivate - cu câștigul  sau pierderea ta derivate din mișcările indicelui. Contractele cu derivate au durată variabilă (mergând uneori până la 20 sau mai mulți ani), iar valoarea lor este adesea legată de mai multe variabile.

   Gama de contracte cu derivate este limitată doar de imaginația oamenilor (sau uneori, se pare, a nebunilor). La Enron, de exemplu au fost înscrise în conturi derivate pe hârtie de ziar și pe frecvențe radio, cu finalizare mulți ani în viitor.

   Când am cumpărat Gen Re, acesta a devenit împreună cu General Re Securities, un comerciant de derivate pe care Charlie și cu mine nu l-am dorit, considerându-l periculos. Totuși am eșuat în încercarea noastră de a vinde operațiunea și acum o închidem.
    Dar să închizi o afacere cu derivate mult mai ușor de zis decât de făcut.

   Duhul derivatelor a ieșit de mult din lampă, iar aceste instrumente vor crește cu siguranță atât în varietate, cât și numeric, până când vreun eveniment va expune cu claritate toxicitatea lor.

   Charlie și cu mine încercăm să fim în alertă față de orice posibil risc de mega-catastrofă, iar această postură ne poate face excesiv de temători în legătură cu înflorirea contractelor cu derivate pe termen lung și cu sumele masive de creanțe negarantate care cresc odată cu acestea. 

   Din punctul nostru de vedere, însă, derivatele reprezintă arme financiare de distrugere în masă, purtând cu ele pericole care, deși acum sunt latente, sunt potențial letale.