duminică, 15 octombrie 2017

Remunerarea managerilor

   În ultimii ani, comitetele de remunerare s-au comportat adesea ca niște cățeluși care dau din coadă urmând umil recomandările consultanților, o rasă care nu este recunoscută pentru fidelitate față de acționarii fără chip care le plătesc facturile.

   Nu este greșit să plătești bine pentru performanțe excepționale. Dar pentru rezultate mai slabe, este timpul ca administratorii să strige: ”Mai puțin!” Ar fi o parodie ca remunerațiile umflate din ultimii ani să constituie baza celor viitoare. Comisiile de remunerare trebuie să se întoarcă la planșa de proiectare.

   La Berkshire, în definitiv, eu sunt un comitet de remunerare constituit dintr-un singur om, care stabilește salariile și bonusurile pentru directorii executivi din aproximativ 40 de afaceri operaționale importante. Cât timp aloc acestui aspect al muncii mele? Practic zero! Câți directori executivi ne-au părăsit voluntar pentru alte joburi în istoria noastră de 42 de ani? Absolut niciunul.

   De exemplu: la Berkshire deținem acțiuni în valoare totală de 61 de miliarde de $, a căror valoare poate foarte bine să crească sau să scadă cu 10% în orice an. De ce ar trebui ca salariul managerilor noștri operaționali să depindă de aceste oscilări de 6 miliarde de $, oricât de importante ar fi câștigul sau pierderea acționarilor?

   O formă comună de a greși alinierea are loc în contractele tipice cu plată în opțiuni, care ne conduc la creșteri periodice ale prețului opțiunii pentru a compensa creșterea valorii companiei prin profiturile reportate. Întradevăr, combinarea unei opțiuni pe 10 ani, a unor plăți reduse de dividende și a dobânzilor compuse poate oferi câștiguri luxuriante unui manager care nu a făcut altceva decât să bată pasul pe loc în slujba sa. Un cinic ar putea  observa că, atunci când plățile către proprietari sunt limitate, profitul managerului care deține opțiuni crește. Încă aștept să văd acest aspect esențial expus clar într-o declarație proxi solicitând acționarilor să aprobe un plan de opțiuni.

   La Berkshire, folosim un sistem de bonusuri care recompensează managerii-cheie pentru atingerea scopurilor în domeniile lor de responsabilitate. Dacă  See”s merge bine, acest lucru nu va determina bonusuri la News - și nici reciproc. De asemenea, nu ținem cont de prețul acțiunilor BRK, atunci când scriem cecuri de bonus. Avem convingerea că performanțele bune ale unităților trebuie să fie recompensate, indiferent dacă acțiunile BRK cresc, scad sau rămân constante. În mod similar, credem că performanțele mediocre nu merită recompense speciale, chiar dacă prețurile acțiunilor noastre cresc vertiginos. Mai mult, ”performanța” este definită diferențiat, depinzând de substratul economic al afacerii: în unele cazuri, managerii au avantaje care nu sunt creația lor, în altele înfruntă condiții nefavorabile inevitabile.

   Concedierea poate fi o zi fantastică de plată pentru un director executiv. Într-adevăr, poate câștiga mai mult în acea unică zi ”curățându-și” biroul, decât un angajat american dacă ar curăța toalete o viață întreagă. Astăzi, în procesul executiv, regula dominantă este aceea că nimic nu reușește mai bine decât eșecul.

   Cei mai mulți manageri sunt în stare doar să vorbească, nu și să acționeze, alegând în schimb să utilizeze sisteme de remunerație bogate în recompense, dar sărace în cerințe (și care aproape invariabil tratează capitalul acționarilor ca și cum ar fi gratuit).