vineri, 6 octombrie 2017

Guvernanța corporatistă

   Dacă unii manageri cu aptitudini, dar lacomi se întind prea mult și încearcă să-și înfunde mâinile prea adânc în buzunarele acționarilor, administratorii trebuie să le dea peste mâini.  - Warren Buffett

   Adevărata independență - însemnând dorința de a te împotrivi unui director executiv puternic atunci când ceva este greșit sau prostesc - reprezintă o trăsătură foarte valoroasă pentru un administrator. Este, de asemenea, o trăsătură rară, iar locul în care trebuie să o cauți este la oamenii de înaltă clasă ale căror interese sunt aliniate cu cele ale acționarilor de rând - și sunt complet aliniate.

   Ce este cert pentru administratorii noștri: dacă tu câștigi - și ei câștigă bine, dacă tu pierzi - ei pierd mai mult. Abordarea noastră poate fi numită capitalism al proprietarului. Noi nu cunoaștem vreo modalitate mai bună de a crea adevărata independență.
   Pe lângă independență, administratorii trebuie să dea dovadă de  pricepere în afaceri, de orientare către acționari și un interes veritabil în companie. Cea mai rară dintre aceste calități este priceperea, iar dacă aceasta lipsește, celelalte două nu sunt de mare folos. Mulți oameni inteligenți, cu o logică de bun simț și admirați, nu au cu adevărat cunoștințe de afaceri. Nu este nici o problemă. Pot străluci în alte domenii. Dar locul lor nu este în consilii de administrație. 

   Administratorii ar trebui ”să se comporte ca și cum ar exista un singur proprietar, absent, al cărui interes pe termen lung ar trebui să-l urmărească în toate modalitățile corecte existente.” Aceasta înseamnă că administratorii trebuie să scape de orice manager mediocru sau mai rău, oricât de plăcut  ar ști el să se facă. Administratorii trebuie să reacționeze precum a reacționat tânăra mireasă a unui multimilionar de 85 de ani când el a întrebat-o dacă l-ar mai iubi după ce și-ar pierde toți banii. ”Desigur, te-aș iubi în continuare, dar mi-ai lipsi!, a replicat tânăra.

   De asemenea, administratorii au încă un rol: ”Dacă unii manageri cu aptitudini, dar lacomi se întind prea mult și încearcă să-și afunde mâinile prea adânc în buzunarele acționarilor, administratorii trebuie să le dea peste mâini.” De când s-a spus asta, acest mod de a se întinde a devenit comun, dar foarte puține mâini au fost lovite.

   După cum sugerează istoria companiilor de investiții, un administrator al cărui venit moderat este în mare parte dependent de veniturile de membru în consilii de administrație și care așteaptă cu înfrigurare să fie invitat și în alte consilii pentru a câștiga și mai mult, este puțin probabil să ofenseze un director executiv sau pe alți colegi administratori, care vor influența în mod semnificativ reputația sa în cercurile corporatiste. Dacă instituțiile de reglementare consideră că sumele ”semnificative” știrbesc independența (și cu siguranță o pot face), atunci acestea trec cu vederea o largă clasă de posibili contravenienți.