marți, 3 octombrie 2017

Cultura corporatistă

   De ce nu există mai multe companii și mai mulți investitori care să copieze modelul Berkshire Hathaway? Iată o întrebare bună. Abordarea noastră a funcționat pentru noi. Uitați-vă ce bine ne simțim noi, managerii și acționarii noștri. Ar trebui ca mai mulți oameni să ne imite. Nu este dificil, dar pare dificil, deoarece este neconvențional – nu este modul în care se fac de obicei lucrurile. Avem cheltuieli generale mici, nu avem obiective și bugete trimestriale sau un sistem de personal standardizat, iar incestițiile noastre sunt mult mai concentrate decât cele obișnuite. Este simplu și de bun simț.

   Prioritatea este ca noi toți să continuăm să pazim cu ardoare reputația Berkshire. Nu putem fi perfecți, dar putem încerca... Ne putem permite să pierdem bani – chiar mulți bani. Dar nu ne putem permite să pierdem din reputație – nici măcar un pic. Trebuie să continuăm să comparăm fiecare acțiune întreprinsă de noi nu doar cu ceea ce este legal, ci cu ce am fi încântați să apară pe prima pagină a unui ziar național, într-un articol scris de un reporter neprietenos, dar inteligent.

   Scopul nostru de mult declarat este de a fi ”cumpărătorul preferat” pentru afaceri – în special cele construite și deținute de familii. Pentru a atinge acest scop trebuie să-l meriți. Asta înseamnă că trebuie să ne respectăm promisiunile; să evităm creșterea datoriilor afacerilor cumpărate; să acordăm o autonomie neobișnuită managerilor noștri; și să ținem companiile achiziționate la bine și la greu (deși noi preferăm și la mai bine).

   Istoricul nostru se potrivește cu discursul nostru. Totuși, mulți cumpărători cu care suntem în concurență urmează o cale diferită. Pentru ei orice achiziție  reprezintă  o ”marfă”. Înainte să se usuce cerneala pe contractele lor de achiziție, acești operatori se gândesc la ”strategii de ieșire”. Avem, așadar, un avantaj net atunci când întâlnim vânzători cărora chiar le pasă de vitorul afacerii lor.

   Foarte puțini directori executivi ai unor companii publice lucrează sub un mandat similar, în special pentru că au proprietari care se concentrează pe planuri și rezultate pe termen scurt. În schimb, Berkshire se bazează pe un acționariat – pe care îl va avea și în deceniile următoare – cu cel mai îndelungat orizont de investiții existent în universul companiilor publice. Într-adevăr, majoritatea acțiunilor noastre sunt deținute de investitori care se așteaptă să le păstreze până la deces. Așadar, putem cere directorilor să le gestioneze pentru maximizarea valorii pe termen lung și nu pentru câștigurile din trimestrul următor. Cu siguranță nu ignorăm rezultatele curente ale afacerilor noastre – în majoritatea cazurilor ele au  o mare importanță – dar niciodată nu ne dorim ca ele să fie obținute în detrimentul construirii unei forțe competitive în permanentă creștere.

   Ni se pare important să îi pese cui vinde. Ne place să facem afaceri cu cineva care își iubește compania și nu doar banii pe care îi va obține vânzând-o (deși putem înțelege de ce îi plac și aceștia). Atunci când există acest atașament emoțional, el arată că este foarte probabil să existe calități importante ce pot fi găsite în afacere: contabilitate sinceră, mândria față de produs, respectul pentru clienți și un grup de asociați cu un puternic simț al direcției. Reciproca este, de asemenea, valabilă. Atunci când un proprietar își scoate la licitație afacerea, arătând o lipsă totală de interes față de ce urmează, voi descoperi că afacerea a fost aranjată pentru vânzare, mai ales atunci când vânzătorul este un ”proprietar financiar”. Iar dacă proprietarii se comportă cu prea puțin respect față de afacerea lor și oamenii din ea, conduita lor va contamina adesea atitudinea și practicile din cadrul întregii companii.

   Contrar multor cumpărători de afaceri, Berkshire nu are o ”strategie de ieșire”. Cumpărăm pentru a păstra.  Avem, în schimb, o strategie de intrare, urmărind afacerile din această țară sau din străinătate care îndeplinesc cele șase criterii ale noastre și sunt disponibile la un preț care va produce un câștig rezonabil. Dacă deții o afacere care se încadrează, dă-mi un telefon. Eu voi stalângă telefon, precum o adolescentă plină de speranțe.

   Cultura noastră este de modă veche, precum a lui Benjamin Franklin sau Andrew Carnegie. Ți-l poți imagina pe Carnegie angajând consultanți? Este uimitor cât de bine funcționează încă această abordare. Multe dintre afacerile pe care le cumpărăm sunt capricioase și de modă veche, ca și noi. Pentru mulți dintre acționarii noștri, acțiunile noastre sunt tot ceea ce dețin și suntem pe deplin conștienți de asta. Cultura noastră (conservatoare) merge până la detaliu. Acesta este un loc extrem de sănătos. Suntem mai rezistenți la dezastre decât majoritatea celorlalți. N-am forțat lucrurile atât de mult pe cât ar fi făcut-o alții.