vineri, 27 octombrie 2017

Principii și practici de management III - afacerile extraordinare, bune și groaznice

   Charlie și cu mine căutăm  companii care au:

a) o afacere pe care o înțelegem,
b) indicatori favorabili pe termen lung;
c) management capabil și de încredere;
d) un preț acceptabil.

   Atunci când nu sunt disponibile achiziții de pachete de control de calitate, suntem bucuroși să cumpărăm proporții mici din afaceri extraordinare pe calea achizițiilor bursiere. Mai bine să ai un interes minoritar în Diamantul Hope, decât să deții integral un diamant fals.

   O afacere cu adevărat excepțională trebuie să aibă ”un șanț de apărare” rezistent, care să protejeze rate ale profitului la capital excelente. Dinamicile capitalismului garantează că vor exista atacuri repetate ale competitorilor asupra oricărui ”castel” în afaceri care realizează profituri ridicate. În acest caz, o barieră formidabilă precum producția la cost redus (GEICO, Costco) sau posesia unui brand renumit la nivel mondial (Coca Cola, Gillette) este esențială pentru un succes susținut.

   Și acum trecem la afacerile groaznice. Cea mai rea afacere este aceea care crește rapid, necesită capitaluri importante pentru a susține creșterea și apoi câștigă bani puțini sau deloc.


   Pentru a rezuma, gândiți-vă la trei tipuri  de ”conturi de economii”. Cel excelent oferă o rată a dobânzii ridicată și crescătoare în timp. Cel bun oferă o rată a dobânzii atractivă, care va fi aplicată, de asemenea, depozitelor adăugate. În fine, cel groaznic oferă o rată a dobânzii inadecvată și îți solicită să câștigi în continuare bani la același nivel dezamăgitor al veniturilor.