sâmbătă, 28 octombrie 2017

Principii și practici de management VI - politica de dividend

   Politica de dividend este adesea comunicată acționarilor, dar rareori explicată. O companie poate spune ca va plăti 40-50% din profituri, dar nu transmite motivele pentru care se dorește acest lucru.

   Alocarea capitalurilor este esențială pentru managementul afacerilor și al investițiilor. Pentru că este esențială, noi credem că managerii și proprietarii ar trebui să se gândească serios la circumstanțele în care profiturile ar trebui reținute și la cele în care ar trebui distribuite.

   În multe afaceri - în special cele cu o rată active/profit ridicată -inflația face ca toate profiturile sau mare parte din ele să devină surogate. Proporția de surogat -să denumim aceste profituri ”restricționate” - nu poate, dacă ar fi ca afacerea să își mențină poziția pe piață, să fie distribuită ca dividend. Dacă aceste profituri ar fi plătite, afacerea ar pierde teren fie privind abilitatea de a-și menține volumul de vânzări, fie poziția competitivă pe termen lung, fie puterea financiară.

   Profiturile restricționate sunt rareori lipsite de valoare pentru proprietari, dar ele trebuie adesea diminuate semnificativ. În fapt, ele sunt efectiv încorporate în afacere, oricât ar  fi de slab potențialul său economic.

   Să revenim asupra mult mai valoroaselor profituri nerestricționate. Aceste profituri pot, la fel de fezabil, să fie reținute sau distribuite. După părerea noastră managementul ar trebui să aleagă opțiunea mai avantajoasă pentru proprietarii afacerii.
   Acest principiu nu este universal acceptat. Dintr-o serie de motive, managerii preferă să rețină profituri nerestricționate, ce pot fi distribuite acționarilor - pentru a extinde imperiul corporatist asupra căruia guvernează, pentru a opera dintr-o postură de confort financiar excepțional etc. Dar noi credem că există un singur motiv justificat pentru reținerea profiturilor și anume, numai dacă există o previziune rezonabilă - preferabil susținută de dovezi istorice sau, după caz, de o analiză atentă a viitorului - că pentru fiecare dolar reținut de corporație, va fi creat cel puțin un dolar în valoare de piață pentru acționari. Aceasta se va întâmpla numai atunci când capitalul reținut produce profituri progresive egale sau mai mari decât cele disponibile în general pentru investitori.

   Într-o perioadă inflaționistă, companiile în care afacerea principală este caracterizată de indicatori extraordinari pot utiliza sume reduse de capital suplimentar din activitatea respectivă cu rate de profit foarte ridicate. Dar, exceptând cazul unor creșteri uriașe ale activității, afacerile extraordinare generează prin definiție excedente foarte mari de numerar. Chiar dacă o companie îngroapă mare parte din bani în afaceri cu rate de profit mici, profitul total din capitalul reinvestit poate părea excelent, datorită rezultatelor extraordinare aduse de proporția din profit reinvestită suplimentar în afacerea  de bază sau principală.

   Multe corporații care au în mod constant rate de profit bune raportat atât la capitalul propriu, cât și la capitalul incremental, au folosit, într-adevăr, mare parte din profitul nedistribuit într-o direcție economică neatractivă, uneori chiar dezastruoasă. Totuși, afacerea lor principală, excepțională, ale cărei profituri cresc an de an, a mascat eșecurile repetate în alocarea capitalului în afara sa (de regulă, implicând achiziții la preț ridicat ale unor afaceri cu indicatori economici în mod inerent mediocri). Managerii vinovați oferă periodic informații despre lecțiile pe care le-au tras din ultima dezamăgire. Apoi, în mod obișnuit, pornesc în căutarea de lecții viitoare. (Eșecul pare să li se urce la cap.)


   Acționarii ar fi mult mai avantajați dacă câștigurile ar fi reținute numai pentru a extinde facerea cu rate de profit ridicate, iar diferența ar fi plătită sub formă de dividende sau folosită pentru răscumpărări de acțiuni.