sâmbătă, 28 octombrie 2017

Principii și practici de management IV - costul capitalului

   Ceea ce descoperi în practică, desigur este că acest cost al capitalului este cu un sfert de procent mai scăzut decât profitul promis de orice afacere pe care directorul executiv vrea să o încheie. E foarte simplu.
   Atunci când avem capital la dispoziție, avem trei întrebări - lăsând la o parte întrebarea dacă vrem să împrumutăm bani, ceea ce de regulă nu vrem. În primul rând: ”Are mai mult sens să îl plătești acționarilor sau să îl păstrezi în companie?” Derivata acestei întrebări este: ”Dacă îl plătim, este mai bine să o facem prin răscumpărări de acțiuni sau prin dividende?” Testul pentru a-l plăti sub formă de dividende este: ”Putem crea mai mult decât un dolar reținându-l mai degrabă decât plătindu-l?”
   Niciodată nu știi răspunsul la această întrebare. Dar, până acum, răspunsul, judecat după rezultatele noastre, este: ”Da, putem.” Și credem că și în viitor vom putea”

   Odată ce am depășit acel prag, ne întrebăm: ”Ar trebui să răscumpărăm acțiuni?” Ei bine, da. Dacă poți cumpăra acțiunile tale cu un discount semnificativ față de valoarea intrinsecă calculată în mod conservator și poți cumpăra o cantitate rezonabilă, aceasta este o utilizare înțeleaptă a capitalului.

   Deci, odată ce depășim pragul deciziei utilizării capitalului astfel încât să creăm mai mult decât un dolar la valoarea curentă pentru fiecare dolar reținut, atunci este vorba doar de a face cel mai inteligent lucru pe care l-ai găsit. Iar costul fiecărei afaceri pe care o încheiem este măsurat prin a doua cea mai bună afacere disponibilă la momentul respectiv.


   Am auzit  discuții despre costul capitalului în toate genurile de întâlniri de consiliu de administrație corporatist și de alt gen. Și nu am găsit niciodată ceva care să aibă prea mult sens în acestea - cu excepția faptului că asta este ceea ce au învățat ei în școlile economice și ceea ce au susținut consultanții. Iar cei mai mulți membrii ai consiliilor dădeau din cap afirmativ fără să știe ce se petrece...